Annons

Analytiker spår uppgång för spelbolag

Analytiker spår fler uppköp och sammanslagningar i spelbranschen. Och hyser en stor optimism till branschen, efter förra veckans spelutredning. Spelbolagsaktierna tog ett glädjeskutt på börsen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Aas, Erlend/APBild 1 av 1
Foto: Aas, Erlend/APBild 1 av 1
Foto: Aas, Erlend/AP

Kindred, Betsson, Leovegas är några av spelbolagen vars aktie fick en skjuts uppåt i förra veckan. Kindred har den senaste veckan gått upp över 10 procent och Leovegas över 6 procent. Även bolag som verkar i branschen som underleverantörer av spelutrustning gick framåt på börsen. Både Netent och Kambi gick upp runt 5 procent.

Spelutredningsförslaget om en svensk skatt på spelöverskottet på 18 procent som presenterades i fredags fungerade som en glädjeinjektion i en bransch som länge väntat på besked.

– Sannolikheten att det blir så här är ganska hög och risken för negativa överraskningar är mindre, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB och tillägger att det har funnits spekulationer om 25 procents skatt och flera andra farhågor för branschen. Men att dessa nu ses som mindre sannolika efter att utredningsförlaget presenterats. Även om det ännu inte finns något politiskt beslut om vilka regler som ska gälla.

Annons
Annons

Börjar man skruva och ändra, tror jag inte att det blir något alls av detta.

– Riskpremien har blivit lägre, säger Esbjörn Lundevall, och tillägger att SEB har köprekommendationer på Kindred och Leovegas.

Utredningsförslaget fick även Handelsbanken att höja sin rekommendation för Kindred till köp. Riktkursen höjs till 113 från 102 kronor. Rasmus Engberg, analytiker på Handelsbanken bedömer, likt Esbjörn Lundevall, att det är högst sannolikt att förslaget blir verklighet.

– När jag förstod hur väl förankrat detta var politiskt så tänker jag att det måste bli den här utredningen i sin helhet. Det finns inget utrymme för att pilla i det här. Börjar man skruva och ändra, tror jag inte att det blir något alls av detta, säger Rasmus Engberg.

Han tror att uppköpen som pågått i branschen en tid kommer fortsätta.

– Skatten som införs innebär en höjd kostnad för bolagen och vinsterna krymper. Höjda rörliga kostnader brukar leda till konsolidering, det har vi till exempel sett i England, säger Rasmus Engberg.

Han bedömer att det till sist kommer att finnas 10–15 större bolag som sitter på större delen av marknaden.

Även Esbjörn Lundevall framhåller argument för att branschen fortsätter konsolideras.

– Det är rimligt för en bransch som karaktäriseras av skalfördelar och stora synergier. Jag skulle bli förvånad om inte någon av de noterade bolagen blir uppköpta de närmaste åren, säger Esbjörn Lundevall.

Han ser Kindreds namnändring (bolaget hette tidigare Unibet) som en signal om att det blir fler förvärv framöver och att det kommer att finnas fler varumärken under koncernbolaget Kindred.

Jag skulle bli förvånad om inte någon av de noterade bolagen blir uppköpta de närmaste åren.

– Köper de en ärkerival så ser det snyggare ut att de blir uppköpta av något som uppfattas som ett börsholdingbolag än Unibet, om de under alla år har konkurrerat mot Unibet, säger Esbjörn Lundevall.

Många av spelbolagen har också lockat många småsparare, där flera bolagen har fått dubbelt så många aktieägare under de senaste två åren. Under 2015 såg många spelbolagsaktier en fantastiskt uppgång, för att sedan falla tillbaka under 2016.

– Uppgången har bidragit till att göra dem populära, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Han noterar också att det är vanligt att småsparare som lockats till spelbolagsaktier köper fler olika aktier i samma bransch.

– En varning är att man inte bara sparar i spelbolag, utan helst sprider aktieägandet i fler branscher, säger Hemberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons