Annons

Analytiker: Swedbank lågt värderat – här är riskerna

Många småsparare har köpt Swedbankaktier den senaste tiden.
Många småsparare har köpt Swedbankaktier den senaste tiden. Foto: Lars Pehrson, Shutterstock

Swedbankaktien är billig och köpvärd men samtidigt riskfylld, anser börsexperterna som SvD pratat med. De tror inte att valet av den nya vd:n Jens Henriksson kommer att påverka kursen nämnvärt framöver.

Under strecket
Publicerad

Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Bild 1 av 2

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna.

Foto: Fanni Olin Dahl/TT Bild 2 av 2

Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Bild 1 av 1

Swedbankaktien har pressats hårt under den period då penningtvättskandalen rullades upp. Kursen är fortfarande nedpressad. Dock har många småsparare köpt aktien och hoppas på att göra en god affär.

– Den låga värderingen riskerar att etsa sig fast så länge amerikanska myndigheters utredning av banken pågår, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Hon tror att sparare har lockats av den till synes höga direktavkastningen, men hon poängterar att banken sänker utdelningen från 75 till 50 procent av vinsten.

Johanna Kull, sparekonom Avanza.
Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna, menar att sänkningen av utdelningen är ett tecken på att banken vill gardera sig för de utgifter som eventuellt kan komma från amerikanska myndigheter som en följd av penningtvätten. Han är dock frågande till att så kommer att ske.

– Jag har försökt att leta reda på nivån på skadestånden i liknade fall, men inte hittat något tydligt exempel, säger han och konstaterar att det är osäkert vad utfallet blir.

Swedbank är en köpvärd, men riskfylld aktie.

Än så länge har aktiemarknaden inte reagerat nämnvärt på valet av Jens Henriksson. Johanna Kull tror inte heller att valet av ny vd kommer att påverka aktiekursen. Det som blir avgörande är snarare resultatutvecklingen och, precis som Malmqvist påpekar, storleken på eventuella bötesbelopp från amerikanska myndigheter.

Annons
Annons

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna.

Foto: Fanni Olin Dahl/TT Bild 1 av 1

– Osäkerheten kring dessa är något som hänger över aktien och det lär dröja innan de fastställs. Det bör småsparare vara medvetna om, säger hon.

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna.
Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Peter Malmqvist konstaterar vidare att aktien har en uppsida, han tror inte att skadestånden i kölvattnet av penningtvättskandalen kommer att vara lika stora som tappet i aktien har varit under den period då den rullades upp.

– Sedan den uppdagades har aktien tappat 80–90 miljarder. Swedbank är en köpvärd, men riskfylld aktie, säger han.

Han får medhåll av Andreas Håkansson bankanalytiker på Danske Bank.

– Banken är väldigt billig, vi ser ju ett tydligt värde. Men penningtvättsfrågorna ligger lite som en våt filt över aktiekursen, säger Andreas Håkansson och menar att kursen kan räta upp sig på sikt.

Väntar man på att orosmolnet kring böterna ska blåsa över får man vara beredd på att det lär ta tid.

Johanna Kull tycker att man som småsparare bör fundera över varför man äger aktier i Swedbank, och hur långsiktig man är.

– Väntar man på att orosmolnet kring böterna ska blåsa över får man vara beredd på att det lär ta tid, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons