Annons

Analytiker: Vinstvarning kan leda till överreaktion

Flera kallduschar serverades under rapportperioden, aktieägare i Bulten, Boliden och Getinge med flera överraskades av stora rapportfloppar. Men några fler vinstvarningar vill inte Peter Malmqvist chefsanalytiker på Remium se.

Under strecket
Publicerad

Bolidens rapport gjorde marknaden besviken.

Foto: Ints Kalnins/TT

Bolidens rapport gjorde marknaden besviken.

Foto: Ints Kalnins/TT
Bolidens rapport gjorde marknaden besviken.
Bolidens rapport gjorde marknaden besviken. Foto: Ints Kalnins/TT

Bland bolagen som kom in betydligt sämre än analytikernas prognoser fanns i tredje kvartalet flera underleverantörer Hexpol, Lindab, Beijer Alma men också Capio och Boliden gjorde marknaden besviken. Frågan om de borde ha förvarnat marknaden om att analytikerna hade för höga förväntningar har väckts vid flera tillfällen – särskilt när aktierna rasat efter besvikelsen på svaga siffror. Men experter som SvD talat med är tveksamma.

– Marknaden är så kortsiktig så en besvikelse i ett kvartal kan slå väldigt hårt på kursen, även om det bara handlar om en tillfällig produktionsstörning till exempel. En vinstvarning kan lätt leda till överreaktion, säger Joakim Bornold Sparekonom på Nordnet.

Även bolagen är tveksamma. Fönstertillverkaren Inwido överraskade med produktionsproblem och dålig lönsamhet. Men vd Håkan Jeppsson sa i samband med rapporten den 23 oktober till Nyhetsbyrån Direkt på frågan om man inte borde vinstvarnat att:

Annons
Annons

– Det är en svår fråga, jag tycker vinstvarna är självklart när man ger egna prognoser. Men vi ger inga prognoser. De här problemen var dessutom kända och Nyhetsbyrån Direkt hade ju en större intervju med mig för en och en halv månad sedan då den här informationen var ute i marknaden. Det här är ju känd materia som rimligen inte skulle rendera en vinstvarning.

Håkan Jeppssons beslut får stöd av Peter Malmqvist:

– Generellt ska ett bolag vinstvarna om de prognoser man lagt inte håller. Jag vill inte ha en utveckling, som i USA, där bolagen efter halva kvartalet kallar till en telefonkonferens och uppdaterar analytikerna om läget, säger han.

– Utfall mot prognos är ett värdefullt analysinstrument, men det försvagas som signal om bolagen i förväg går ut och "styr alla placerare rätt” innan rapporten. Då kommer en utfallsanalys ge en felaktig bild. Därför gillar jag inte vinstvarningar.

Flera av bolagen som rapporterat är återkommande syndare som ofta överraskat marknaden negativt. I sammanställningen över kvartalets rapporter som Peter Malmqvist sammanställer framkommer att bolag som genomgår betydande omstruktureringar, som Ericsson, Nokia och Getinge är återfallsförbrytare. Dit kan också Fingerprint, som är i utförsbacke och mycket svårprognostiserat.

Bland de bolag som överraskade positivt i senaste kvartalet så finns också bolag med en verksamhet som är svår att förutse.

– Stora positiva avvikelser mot prognos hittar du i bolag med mycket volatil verksamhet, som medicinbolaget Orexo, metallföretaget Lundin Mining, skogsdelen av SCA till exempel, säger Peter Malmqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons