Annons

ANC testas igen

Medlemmar i ANC.
Medlemmar i ANC. Foto: TT
Under strecket
Publicerad

Gäst | Val i Sydafrika

Den 8 maj håller Sydafrika sitt sjätte demokratiska val sedan apartheid avskaffades. ANC har vunnit komfortabelt varenda gång med ungefär två tredjedelar av rösterna men i år är osäkerhetsfaktorerna fler än tidigare.
Djupet av inkompetens och korruption under den tidigare presidenten Jacob Zumas styre har chockat landet och frågan är hur många som vill ge den nye presidenten Cyril Ramaphosa från samma parti en chans att reda ut soppan.

Särskilt sedan landet åter drabbats av de hatade strömavbrott som plågade befolkningen för några år sedan och som till hundra procent beror på inkompetens, stöld och korruption hos det statliga elbolaget Eskom.
Inte ens hälften av landets kapacitet för att producera elektricitet är funktionell. Anledningarna är så häpnadsväckande att de knappt är trovärdiga, som att hundratals Eskomanställda tillåts göra skumma affärer med elbolaget vid sidan av, eller att kollobbyn lyckats obstruera utvecklingen av förnybar energi i ett mycket soligt och blåsigt land.

Det största oppositionspartiet, liberala Democratic Alliance (DA), borde ligga i vinnarhålet men har sina egna problem. Trots ett kompetent styre i de provinser och städer det vunnit i tidigare val (främst i västra Sydafrika), förknippas partiet fortfarande med ett försvar av den vita befolkningens privilegier. Vattenkrisen i Kapstaden förra året, då vattnet nära nog tog slut, berodde delvis på vanskötsel av infrastruktur och en oförmåga att planera i den stad som styrs av DA.

Annons
Annons

Man har också gått igenom en uppslitande offentlig skilsmässa från sin tidigare borgmästare i Kapstaden, Patricia de Lille, en självutnämnd kommunist som man värvade för nio år sedan i tron att hennes popularitet skulle leda till ett ökat väljarstöd för partiet. Lite som om Moderaterna skulle utse Rossana Dinamarca till finansborgarråd i Stockholm. Det slutade förstås illa. Hon skrämde partiets väljarbas med sin Robin Hood-politik och ständiga skatte- och avgiftshöjningar och anklagades med sannolikt fog för att va korrupt. DA fick 22 procent av rösterna i det förra valet och förväntas få svårt att ens nå 20 procent denna gång.

Öka kommer dock det extremvänsterpopulistiska Economic Freedom Fighters, EFF, att göra. Partiets karismatiske ledare, den tidigare ordföranden för ANC:s ungdomsförbund och PR-geniet Julius Malema, stjäl ständigt rubrikerna. Hans budskap om förstatliganden av allt från produktiv jordbruksmark till gruvor och banker som lösningen på alla landets problem, lär locka tio procent av väljarna trots att denna politik ofelbart skulle störta landet ner i samma avgrund som hans förebilder Zimbabwe och Venezuela.

Den smarte satsar ändå sina pengar på ännu en seger för ANC. Dels är det helt otänkbart för många, särskilt äldre svarta, att rösta på något annat parti oavsett hur det (miss)sköter sig. De röstar fortfarande på ”Madiba” Mandela. Dels vill många ge den hederlige och kompetenta Ramaphosa en chans att vinna slaget mot korruptionen och de av Zumas högt uppsatta anhängare som fortfarande lurar i vassen, redo att sabotera och fortsätta stjäla. För det krävs ett starkt mandat och det är de flesta beredda att ge honom – även många av hans motståndare. Allt över 60 procent av rösterna kommer att ses som en seger för ANC.

Förutom makten i Afrikas starkaste ekonomi, står också ryktet på spel för 60-, 70- och 80-talets revolutionära befrielserörelser världen över. Efter att ha nått makten, med benäget bistånd från väst, har många av dem förvandlats till maktfullkomliga, odemokratiska och korrupta styren: tänk Kuba, Zimbabwe, Nicaragua, Vietnam och många fler. ANC och dess ikoniske före detta ledare Nelson Mandela var länge ”det sista hoppet” om ett fredligt, inkluderande och kompetent regeringsparti sprunget ur en socialistisk befrielserörelse. Men den bilden har krackelerat under Jacob Zumas nioåriga vanstyre och många som tidigare stödde ANC skäms nu eller vänder blicken åt ett annat håll.

Andra säger ”vad var det vi sade” medan de flesta fortfarande hoppas på att Ramaphosa och hans inre krets ska vinna slaget om partiet och ge landet en chans att uppfylla dess stora potential.

PETER KARASZI är författare och konsult, bosatt i Kapstaden sedan 2002. peter.karaszi@caprivipr.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons