Annons

Borg ville stoppa projekt mot svensk skatteflykt

Torsten Fensby hävdar att finansminister Anders Borg försökte stoppa avtal med skatteparadis om informationsutbyte.
Torsten Fensby hävdar att finansminister Anders Borg försökte stoppa avtal med skatteparadis om informationsutbyte. Foto: TT och Malin Hoelstad

För första gången talar världens största expert på skatteparadis ut. Torsten Fensby berättar om hur Sverige i många år motarbetat sådant som gör det svårare för rika svenskar att gömma pengar i skatteparadis.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sveriges dåvarande finansminister Anders Borg pratar med media i riksdagen i november 2008.

Foto: Leif R Jansson/TT

”En politiker ska inte kunna göra självrättelse”, säger Torsten Fensby.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Torsten Fensby anser att Sverige, likt andra länder, borde tillsätta en skatteparadisutredning.

Foto: Kenny Bengtsson

Finansdepartementets entré.

Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Han känner sig som Don Quijote, världens största expert på skatteparadis, Torsten Fensby. Helt ensam mot de svenska politikerna, som vägrar täppa till hålen som gör det möjligt att placera pengar i skatteparadis.

Nu ger 59-åringen upp och tar ett sabbatsår. Men först talar han för första gången ut om hur Sverige betett sig i skatteparadisfrågan.

– Sverige och Storbritannien är de länder där skatteparadisindustrin fått störst fäste. Men i motsats till Storbritannien finns här ingen intern lagstiftning som specifikt bekämpar skatteparadisbolag. I stället förlitar sig Sverige på åtgärder från OECD och EU och på de organisationernas intetsägande listor, säger han.

I dag ägs och drivs delar av näringslivet från bolag i skatteparadis. Även vissa kommuner och landsting driver direkt eller indirekt offentlig verksamhet från skatteparadis i skatteplaneringssyfte, påpekar Torsten Fensby.

Han borde veta. Han jobbade tio år åt OECD med att åka runt till världens skatteparadis för att få dem att gå med på att ge information om bolag och kundernas pengar. Men han och hans kollegor blev bakbundna av den amerikanska Bushadministrationen.

Annons
Annons

Sveriges dåvarande finansminister Anders Borg pratar med media i riksdagen i november 2008.

Foto: Leif R Jansson/TT

Regeringen Reinfeldt ärvde projektet av regeringen Persson.

År 2006 bestämde sig Nordiska ministerrådet för att strunta i OECD och på egen hand få till informationsavtal med skatteparadisen. Och mannen som skulle göra det var Torsten Fensby.

Året därpå beräknade Skatteverket att totalt 133 miljarder gömdes undan beskattning i Sverige varje år – på grund av fusk, fel eller misstag – varav 46 miljarder i utlandet. Allt enligt Skatteverket.

Torsten Fensby åkte ut i världen. Lockade och pockade. Och skrämde – genom att säga att nästa amerikanska president kanske inte skulle vara så välvilligt inställd. Det nordiska ministerrådets arbete i frågan blev banbrytande i världen.

Sveriges dåvarande finansminister Anders Borg pratar med media i riksdagen i november 2008.
Sveriges dåvarande finansminister Anders Borg pratar med media i riksdagen i november 2008. Foto: Leif R Jansson/TT

Men Sveriges dåvarande finansminister Anders Borg (M) försökte sätta käppar i hjulet.

– Regeringen Reinfeldt ärvde projektet av regeringen Persson.

År 2008 ville Anders Borg lägga ner projektet. Men då protesterade resten av Norden – Finland, Danmark, Norge, Island, Färöarna och Grönland (de två sistnämnda är självständiga i skattehänseende).

Norges dåvarande finansminister Kristin Halvorsen satte ned foten i ett brev till Anders Borg 2008.

”Jag finner saken så viktig att jag i så fall kommer att rekommendera att projektet drivs vidare inom ramen för det Nordiska ministerrådet utan Sveriges deltagande”, skrev hon i brevet, som SvD har fått tillgång till.

Annons
Annons

”En politiker ska inte kunna göra självrättelse”, säger Torsten Fensby.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Till slut, år 2009, gick den svenska regeringen med på att driva projektet vidare i tre år – men redan året därpå försökte Anders Borg lägga ner projektet igen.

De övriga länderna vägrade dock.

Den konspiratoriske skulle kunna misstänka att Sverige förhalade arbetet.

En rapport från Riksrevisionen från 2010 bekräftar att Sverige, till skillnad från övriga Norden, har dragit benen efter sig i frågan (se faktaruta). Riksrevisionen påpekar i rapporten även att svenskar har mer pengar i bland annat Schweiz och Luxemburg än övriga nordbor.

Ett antal förmögna svenskar hade alltså stoppat undan pengar i skatteparadis. Och Sverige försökte förhindra att avtalen blev av.

Resten av Norden drev dock på och Sverige kunde inte stoppa projektet. Allt fler skatteparadis skrev informationsavtal med Norden. Därmed drogs snaran åt runt dem som smitit undan skatt.

”En politiker ska inte kunna göra självrättelse”, säger Torsten Fensby.
”En politiker ska inte kunna göra självrättelse”, säger Torsten Fensby. Foto: Janerik Henriksson/TT

Då, runt år 2010, upplyste Skatteverket om att det fanns en gammal regel om självrättelse – det vill säga att deklarera dolda och obeskattade tillgångar. Allt enligt myndigheten.

Den som gör en självrättelse slipper att bli anmäld och åtalad samt slipper betala skattetillägg. I stället får personen betala skatt på pengarna fem år bakåt i tiden.

– Den konspiratoriske skulle kunna misstänka att Sverige förhalade arbetet så att förmögna människor skulle hinna göra självrättelse hos Skatteverket innan de avslöjades genom informationsutbyte, säger Torsten Fensby.

Annons
Annons

Torsten Fensby anser att Sverige, likt andra länder, borde tillsätta en skatteparadisutredning.

Foto: Kenny Bengtsson

Egentligen gick det inte att komma med en självrättelse om Skatteverket hade aviserat att myndigheten var på gång med en granskning i just den fråga rättelsen gällde. Men 2012 ändrades det. Om Sverige hade fått ett informationsavtal med ett skatteparadis gick det alltså bra att komma med en självrättelse i alla fall.

Till slut, år 2015, hade Torsten Fensby och hans kollegor fått samtliga skatteparadis att skriva på informationsutbytesavtal med Norden.

Internationell skatteflykt handlar om att skattebetalarnas pengar försvinner.

År 2016 avslöjade SVT att det fanns en mängd kommunpolitiker, flera riksdagsledamöter och flera personer kring kungafamiljen på en lista med 9 000 personer som gjort självrättelser.

– En politiker ska inte kunna göra självrättelse. Det borde vara självklart att korruption, penningtvätt och skattefusk är oförenligt med ett politiskt ämbete, men så är det inte i Sverige, säger Torsten Fensby.

Totalt har Skatteverket fått in 3 miljarder kronor till beskattning via självrättelser sedan 2010, enligt myndigheten.

Torsten Fensby anser att det är dags att tala klarspråk om skatteparadisen.

– Internationell skatteflykt handlar om att skattebetalarnas pengar, som ska finansiera sådant som skola och sjukvård, försvinner. Det är våra pengar och vi borde sluta se det som en abstrakt massa.

Torsten Fensby anser att Sverige, likt andra länder, borde tillsätta en skatteparadisutredning.
Torsten Fensby anser att Sverige, likt andra länder, borde tillsätta en skatteparadisutredning. Foto: Kenny Bengtsson
Annons
Annons

Finansdepartementets entré.

Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Skatteverket har inga nya beräkningar på hur stort det så kallade skattefelet, pengar som göms undan beskattning, är. De enda siffror som finns är de tidigare nämnda, som är från 2007.

– Jag vänder mig emot att man låter en svensk elit tömma delar av den svenska statskassan på pengar. Hela skatteparadisindustrin penetrerar djupt in i den svenska statsapparaten. Vi har inte någon som helst lagstiftning i frågan. Svenska statskassan är en bankomat för dem som kan spelreglerna, säger Torsten Fensby.

Det enda Sverige har gjort är det vi har varit tvingade att göra.

Han påpekar att ingen gör något åt pengar som placerats i skatteparadis, trots flera avslöjanden i medierna genom åren – bland annat Panamadokumenten, politikernas självrättelser och Paradisläckan.

– På sin höjd får någon skrämd stackare avgå. Politikerna gör några uttalanden och håller lite möten. Sedan är allt glömt. Regeringen har gett Skatteverket mer resurser, men resultaten är dömda att bli begränsade om inte Skatteverket samtidigt får nya lagstiftningsverktyg.

Han anser att Sverige, likt andra länder, borde tillsätta en skatteparadisutredning.

– Frankrike gör en utredning i genomsnitt vart femte år. Den senaste är på över 2 000 sidor. Rapporten från 2012 ledde till 59 olika förslag för att bekämpa internationell skatteflykt.

Finansdepartementets entré.
Finansdepartementets entré. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT
Annons
Annons

Men i Sverige händer alltså ingenting.

– Det enda Sverige har gjort är det vi har varit tvingade att göra, till exempel via EU-direktiv.

Finansdepartementet mejlar en lång lista med åtgärder till SvD, men bara två beror inte på tvingande EU-direktiv. Dels mer resurser till Skatteverket, dels att regeringen tagit bort skalbolag på Malta från en vit lista. Det sistnämnda skedde efter att Uppdrag Granskning avslöjat att hundratals svenskar har bolag på Malta. Ingen av åtgärderna innebär en lagändring.

Det bara väller fram saker.

Torsten Fensby anser att det blir rena vilda västern när pengarna hamnar i skatteparadis.

– Så länge pengarna är onshore i Sverige så bedrivs allt enligt spelreglerna. Men så fort de flyttas offshore (till skatteparadis, reds anm) öppnas dörrarna till alla möjliga skumraskaffärer. Det är som skillnaden mellan att kommentera med namn på nätet och att kommentera anonymt. Det bara väller fram saker.

SvD har inte lyckats nå Norges tidigare finansminister Kristin Halvorsen som skrev brev till Anders Borg.

Men SvD får tag på Anders Borg, via sms. Här är konversationen:

Varför försökte du som finansminister stoppa Nordiska ministerrådets projekt att få till informationsavtal med skatteparadis?

– Möjligen har du inte riktigt hela bilden. Vi gav väldigt tydlig prioritering till arbetet inom EU och OECD som resulterade i massiva framsteg när det gäller informationsutbyte och självkorrigering, skriver Anders Borg på sms.

Han fortsätter:

– Eftersom vi också tog bort förmögenhetsskatten, reformerade 3:12 och sänkte bolagsskatten (och reducerade ränteavdrag som skatteplanering) minskade vi radikalt drivkrafterna för skatteplanering. Tror inte någon tidigare regering gjort större framsteg när det gäller att minska skatteplanering.

Men arbetet inom EU och OECD i den här frågan kom ju senare och var snarare en följd av arbetet i Nordiska ministerrådet, så varför försökte du stoppa Nordiska ministerrådets projekt?

– Min slutsats när det gäller resultat: ingen regering har lyckats bättre i frågan.

Men varför försökte du stoppa projektet?

Där slutar sms-konversationen med Anders Borg. Frågan får inget svar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons