Annons

Anders Borg: Vore inte klokt att höja räntan

Den forne finansministern Anders Borg tar till sociala medier och sågar Riksbankens plan på att höja räntan.

”Riksbanken har ingen anledning till att höja reporäntan när inflationen redan saktat ned”, skriver Borg på sitt Linkedin-konto.

Under strecket
Publicerad

Tidigare finansministern Anders Borg.

Foto: Malin Hoelstad

Tidigare finansministern Anders Borg.

Foto: Malin Hoelstad
Tidigare finansministern Anders Borg.
Tidigare finansministern Anders Borg. Foto: Malin Hoelstad

”Det är svårt att se hur Riksbanken kan höja reporäntan i dagens klimat”, skriver den före detta finansministern Anders Borg på sitt Linkedin-konto under onsdagseftermiddagen.

Uttalandet kommer inför Riksbankens räntebesked nästa vecka.

Överskattade BNP-siffror och inflationstryck, tillsammans med en turbulent börs menar Borg är anledning nog till att hålla räntan nere.

”Även om tillväxten värderas upp senare så är det de redan redovisade siffrorna som utgör prognosen.”

Borg menar att också att tillväxten i eurozonen mattats av, och de politiska problemen i Italien såväl som Frankrike lär dämpa tillväxten ytterligare.

”För Sveriges del är det också viktigt att brexit minskar efterfrågan i Storbritannien, en väldigt viktig marknad. Under de senaste veckorna har vi dessutom sett ett sjunkande oljepris. Utan nästan någon prispress i den inhemska ekonomin är det svårt att se inflationsriskerna öka.”, skriver Borg och fortsätter.

”Riksbanken har ingen tydlig anledning till att höja reporäntan när inflationen redan saktar ned. Att höja reporäntan när riskerna för en global lågkonjunktur har ökat vore inte klokt.”

SvD söker Anders Borg för intervju.

Efter reklamen visas:
4 skatteförslag i M + KD budgeten
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons