Annons

Anders Borg: Skräm inte upp hushållen

Anders Borg säger bland annat att det är rätt beslut att slopa värnskatten.
Anders Borg säger bland annat att det är rätt beslut att slopa värnskatten. Foto: TT

Förre finansminister Anders Borg spår att fortsatt låga räntor kommer stötta svensk bostadsmarknad och ekonomi den närmsta tiden.

Under strecket
Publicerad

Riksbanken planerar att höja räntan i december. Det skulle i så fall vara andra höjningen på ett år och ta räntan till noll procent. Men i en intervju med ekonomikanalen råder tidigare finansminister Anders Borg banken att inte höja räntan.

– Jag har väldigt svårt att se varför man ska höja räntan, säger Anders Borg till EFN.

– Det är ju rätt uppenbart att svensk ekonomi snarast är på väg att behöva räntesänkningar.

Anders Borg hänvisar till den låga inflationen som han spår kommer vara väsentligt lägre än vad man tidigare trott nu när världsekonomin bromsar in. Svensk inflation ligger redan en bra bit under bankens mål på två procent och har bara snittat drygt en procent sedan inflationsmålet infördes på 90-talet.

Anders Borg är inte den enda som råder Riksbanken att inte höja räntan. Förre vice riksbankschef Lars EO Svensson sa nyligen till SvD att han inte tycker att Riksbanken bör höja räntan. Och enligt protokollet från Riksbankens senaste möte motsatte sig Per Jansson, en av bankens fem beslutsfattare, också planen att höja räntan.

Annons
Annons

Att Riksbanken ändå vill skrida till verket förklarar Anders Borg så här:

– Det verkar mest som att man pratat sig fast vid någon principiell hållning där, och det brukar sällan vara vettigt.

I intervjun berättar Anders Borg också att regeringens plan att slopa värnskatten nästa år nog är det bästa som regeringen gjort sedan den tillträdde 2014. Men han tycker att slopandet borde ha finansierats med åtgärder som gynnar de mindre välbeställda, som till exempel höjt tak för ränteavdragen eller fastighetsskatten.

I intervjun med EFN, som ägs av Handelsbanken, säger Borg att han inte tror på en stor krasch i världsekonomin, bland annat eftersom USA:s ekonomi verkar vara i hyggligt skick.

– Jag tycker inte man ska skrämma upp hushållen utan räntorna kommer vara låga. Det ger ett stöd för både bostadsmarknaden och konsumtionen.

Däremot är Anders Borg orolig för Europas ekonomi som han tror på sikt kan hamna i en ny kris.

– Europa utgör en stor risk för världsekonomin om man blickar ett eller två decennier framåt, för förr eller senare kommer eurokrisen tillbaka.

Han pekar på den låga produktiviteten i Sydeuropa och frånvaron av grundläggande reformer. I Sverige menar Borg att det finns djupa problem på arbetsmarknaden. EU-kommissionen spådde nyligen att bara Italiens ekonomi kommer växa långsammare än Sveriges nästa år och att svensk arbetslöshet kommer stiga till den femte högsta i Europa.

– De (problemen på arbetsmarknaden) förutsätter nog rätt omfattande reformer, säger Borg till EFN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons