Annons

Anders Olsson: Horace gick alldeles för långt

Akademien har ett ansvar för den maktposition våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault tillskansat sig i Kultursverige. Det säger Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson till SVT:s Kulturnyheterna.

Under strecket
Publicerad

Horace Engdahl gick för långt i SVT-dokumentär, ander den ständige sekreteraren Anders Olsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

Anders Olsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2

Horace Engdahl gick för långt i SVT-dokumentär, ander den ständige sekreteraren Anders Olsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Horace Engdahl gick för långt i SVT-dokumentär, ander den ständige sekreteraren Anders Olsson.
Horace Engdahl gick för långt i SVT-dokumentär, ander den ständige sekreteraren Anders Olsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

I måndags fastslog hovrätten domen mot den våldtäktsanklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Arnault fälldes för två våldtäkter, och dömdes till 2,5 år i fängelse.

Svenska Akademien – som Arnault har haft flera täta kontakter och samarbeten med genom åren – tar nu på sig ansvar för maktpositionen Arnault erhöll i Sveriges kulturelit.

– Jag tänker att Svenska Akademien ändå har ett ansvar för helhetsbilden. Ett ansvar också för hur vi har skött den här relationen till Forum och Jean-Claude Arnault genom åren, säger Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson till SVT:s Kulturnyheterna.

Tillsammans med sin hustru, tillika akademiledamoten, Katarina Frostenson drev Arnault kulturklubben Forum i Vasastan i Stockholm, som genom åren fick bidrag av Akademien för att bedriva verksamhet.

Annons
Annons

Anders Olsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

– Vi måste tänka på brottsoffret och målsäganden, den situation som offret har försatts i och på den roll som Svenska Akademien har haft för att bygga upp Jean-Claude Arnaults position och hans legitimitet på Forum.

– Uppenbarligen så har delar av Akademien haft en relation till Forum och Jean-Claude Arnault, som har gagnat honom och som vi måste fundera över. Vi har inte varit tillräckligt vaksamma och uppmärksamma på hur han har utnyttjat denna makt, säger Anders Olsson till SVT.

Anders Olsson.
Anders Olsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I veckan sändes SVT:s dokumentär Det slutna sällskapet, som behandlar Svenska Akademiens stormiga år. I dokumentären – som spelades in efter tingsrättens dom mot Arnault, men innan hovrättens fällande dom – avfärdar akademiledamoten Horace Engdahl vittnesmålen mot Arnault som byskvaller.

– Det anser jag vara att gå alldeles för långt – vi måste lyssna på dem. De bildar också ett mönster som är väldigt tydligt och övertygande, så det kan vi inte ifrågasätta. Jag tycker att det är en skyldighet att känna med offren så långt vi kan, säger Anders Olsson till SVT.

Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons