Annons

Anders Tegnells paradox – nu som sommarprat

PODD | 24 juni. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras coronaviruset och Anders Tegnells sommarprat. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I sitt sommarprat lägger statsepidemiolog Anders Tegnell skulden för Sveriges höga dödstal på äldrevården. Hans chef Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, har redan tvått sina händer och lagt skulden just där. Regeringen är mer specifik och skyller, i linje med sin socialdemokratiska världsbild, på de få privata äldreboendena som Sverige har.

Men vore det inte rimligare att Folkhälsomyndigheten själva hittade något litet fel i sin egen coronahantering? Och om problemen med äldrevården var kända på förhand, borde man inte ha räknat in detta i coronastrategin? Och allvarligt talat, är det verkligen passande att Anders Tegnell sommarpratar medan vi fortfarande har en pågående pandemi, som av allt att döma ser ut att gå särskilt illa just i det land han är statsepidemiolog?

Om detta och mycket annat samtalar ledarsidans Ivar Arpi ihop med Stefan Einhorn, professor i molekylär onkologi på Karolinska Institutet, och Anders Sundell, statsvetare på Göteborgs universitet.

DEBATT: 5 000 döda kan inte längre förklaras bortaftonbladet.seAtt lyssna på expertenpolitologerna.wordpress.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons