Annons

”Andersons evenemang blir av ändå”

Den fundamentalistiska pastorn Steven Anderson skulle ha kommit till Sverige för att predika. Av Nederländerna stoppas han nu från att resa in Schengen – men hans anhängare tror inte att det behöver vara negativt.

– Det högljudda motståndet ger honom mycket publicitet, säger svenske Levi Modin, som följt Anderson i flera år.

Under strecket
Publicerad

Anderson sprider en bokstavstroende tolkning av bibeln från sin baptistkyrka i Arizona.

Foto: Pontus Höök

Anderson sprider en bokstavstroende tolkning av bibeln från sin baptistkyrka i Arizona.

Foto: Pontus Höök
Anderson sprider en bokstavstroende tolkning av bibeln från sin baptistkyrka i Arizona.
Anderson sprider en bokstavstroende tolkning av bibeln från sin baptistkyrka i Arizona. Foto: Pontus Höök

Enligt Modin hade Andersons Sverigebesök organiserats av personer i hela landet. Han blev besviken när han fick höra om pastorns inreseförbud under torsdagen.

– Hans fysiska närvaro bidrar till att få folk att komma dit, men jag tror att evenemanget kommer att bli av ändå. Någon annan predikant kommer in, kanske någon annan från USA som är känd från internet, säger Levi Modin.

Anderson har tidigare fått inreseförbud i bland annat Storbritannien, Kanada och Sydafrika – flera gånger efter namninsamlingar och kampanjer från meningsmotståndare. I Sverige lämnades nyligen 17 200 underskrifter över till regeringen för att försöka hindra Andersons besök här.

– Jag förstår de som inte vill att han kommer, men jag förstår inte varför de ger honom så mycket publicitet. Samma sak händer nu i Sverige som har hänt på flera andra platser, utan det högljudda motståndet hade inte många vetat att han skulle komma, säger Levi Modin.

Modin beskriver sig själv som en ”überkristen nationalist”. Han blev kristen i pingströrelsen 2012 och är medlem i det högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige, uppger Dagen. Modin uppger för tidningen att det kan finnas cirka 20–30 personer i Sverige som är med i Andersons svenska nätverk, där man anser att de etablerade kyrkorna är för positiva.

Anderson uppger själv i en intervju med SvD att Sverige är på nionde plats när det gäller antal tittare på hans Youtubekanal. Att en pastor vars budskap knappast kan beskrivas som typiskt svenskt ändå är så pass populär här, tror Levi Modin har att göra med just det – att han sticker ut.

– Svenska kristna saknar någon som är tydlig och sätter ned foten. Kyrkan i Sverige är så konformistisk och utsuddat, det sättet Anderson uttrycker sig på är något speciellt här, säger Modin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons