Annons

Andersson: Begränsat utrymme för reformer

Samtal om en stor skattereform har påbörjats. Samtidigt är utrymmet för ofinansierade reformer begränsat nästa år. Det sa finansminister Magdalena Andersson i samband med att hon presenterade nya prognoser för svensk ekonomi.

Under strecket
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson när hon på måndagen presenterade nya prognoser för svensk ekonomi.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Foto: Tomas Oneborg

Finansminister Magdalena Andersson när hon på måndagen presenterade nya prognoser för svensk ekonomi.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Finansminister Magdalena Andersson när hon på måndagen presenterade nya prognoser för svensk ekonomi.
Finansminister Magdalena Andersson när hon på måndagen presenterade nya prognoser för svensk ekonomi. Foto: Janerik Henriksson/TT

Finansminister Magdalena Andersson släppte på måndagen nya prognoser för svensk ekonomi. Enligt Magdalena Andersson kommer ekonomin bara att växa 0,6 procent i år mätt som tillväxt per svensk. Det ska jämföras med en prognos på drygt 1 procent i november.

Samtidigt menar Magdalena Andersson att regeringens möjligheter att stimulera ekonomin är begränsade – i alla fall om den ska följa det så kallade överskottmålet som tvingar politikerna att spara pengar varje år, eller i snitt 0,33 procent av BNP per år över en konjunkturcykel.

– Det finns ett ganska begränsat reformutrymme till nästa år men det får vi återkomma till i höst, säger Magdalena Andersson med brasklappen att prognoser kan ändras.

Enligt regeringens prognos kommer den offentliga sektorns så kallade finansiella sparande (justerat för konjunkturen) att uppgå till 0,2 procent av BNP i år och 0,5 procent 2020.

Annons
Annons

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Foto: Tomas Oneborg

Det ska jämföras med överskottsmålet på 0,33 procent och skulle innebära att det bara kommer finnas 8 miljarder kronor tillgängliga för ofinansierade reformer nästa år. Under valåret 2018 spenderade regeringen runt fem gånger så mycket.

Den största förklaringen till det begränsade reformutrymmet är enligt Andersson Moderaterna och Kristdemokraternas permanenta sänkning av inkomstskatten det här året. M och KD:s totala skattesänkningar uppgick till 20 miljarder kronor.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: Tomas Oneborg

Enligt regeringens prognos betyder fortsatta överskott i de offentliga finanserna att statsskulden – som redan är den lägsta på över 40 år – kommer att sjunka från dagens knappt 40 procent till under 30 procent år 2022.

Prognosen utgår från att vi inte kommer att genomföra några ofinansierade reformer.

Sveriges sjunkande statsskuld har fått många ekonomer att dra öronen åt sig. Enligt reglerna som politikerna måste förhålla sig till ska de folkvalda spara i ladorna varje år. Men statsskulden ska samtidigt ligga kring 35 procent av BNP. Om den faller under 30 procent måste regeringen motivera varför i en skrivelse till riksdagen.

Magdalena Andersson tror dock inte att risken för att regeringen skulle hamna i en sådan situation är överhängande de närmsta åren.

– Prognosen utgår från att vi inte kommer att genomföra några ofinansierade reformer och det kommer vi att göra, säger Magdalena Andersson.

Enligt Magdalena Andersson ligger allt fokus nu på att genomföra de reformer som regeringen kommit överens med tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i det så kallade januariavtalet, eller 73-punktsprogrammet.

Hur mycket det kommer att kosta vet Magdalena Andersson inte, men hon menar att det kan finnas utrymme för reformer utöver dem i januariavtalet – i så fall i slutet av mandatperioden.

– Där finns goda möjligheter om man vill genomföra andra åtgärder, säger Magdalena Andersson.

Regeringen jobbar nu för fullt med sin vårändringsbudet som kommer presenteras om några dagar, men enligt Magdalena Andersson förs också samtal om den omfattande skattereform som regeringen i januariavtalet kom överens med C och L ska genomföras.

– Det görs det såklart också, säger Magdalena Andersson, men påpekar att förhandlingarna kommer att vara en lång process.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons