Annons

Andersson: ”Den här budgeten är extrem”

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Rika män gynnas allra mest med regeringens höstbudget. Nu vill Magdalena Andersson utjämna inkomstklyftorna med en ny skattereform. Och finansministern utesluter inte att en ny fastighetsskatt hamnar på förhandlingsbordet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Trots att det i januariavtalet uttryckligen står att samarbetet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna syftar till att utjämna inkomstklyftorna blir de i stället större med årets budget. Att värnskatten slopas innebär att en tredjedel av pengarna går till män med de högsta inkomsterna. Totalt bidrar budgeten till en lägre ekonomisk jämlikhet mellan könen och att inkomstklyftorna ökar i stort.

– Det är klart att ha en reform som så tydligt gynnar människor med höga inkomster inte är det som drev mig in i politiken, säger Magdalena Andersson till SvD när hon har presenterat budgeten.

– Att slopa värnskatten var en förutsättning för att få till januariavtalet, och hade vi inte gått med på det tror jag att vi fortfarande hade suttit i regeringsförhandlingar. Då hade vi fortfarande inte haft någon regering, säger Magdalena Andersson.

Ur ett socialdemokratiskt perspektiv, vad berättigar att den här budgeten skiljer sig så mycket fördelningspolitiskt från tidigare budgetar?

– Det är klart att den här budgeten är extrem eftersom vi avskaffar värnskatten. Den fördelningsprofilen är sämre än... ja den är svår att åstadkomma på något annat sätt. Men om vi tittar på helheten i januariavtalet har vi stora resurstillskott till kommuner och landsting, mycket pengar till våra pensionärer, vi har familjeveckan och ska bygga höghastighetsbanan.

Annons
Annons

Det står i januariavtalet att ni ska utjämna dagens klyftor. Tror du på det?

– Ja, det är en av utgångspunkterna i skattereformen, så det ska vi naturligtvis diskutera hur vi kan komma till rätta med.

Du säger själv att genom att avskaffa värnskatten är det svårt att få en rimlig fördelningspolitisk effekt. Hur ska nästa budget kompensera för det?

– Det är i skattereformen som vi ska se hur vi kan minska de ökade klyftorna.

Är det troligt att ni kan utjämna den effekt som dagens budget innebär?

– Det är ett tydligt mål med skattereformen att minska de växande klyftorna. Vi ska sätta oss ner och diskutera hur.

Kan det bli en återinförd fastighetsskatt?

– Jag tror att alla frågor kan komma upp vid förhandlingsbordet. Alla partier kommer att kunna lyfta frågor och jag är säker på att alla frågor kommer att komma upp på bordet.

När det gäller den gröna skatteväxlingen finns planer på höjningar och sänkningar med 3,5 miljarder men som man inte har specificerat än. Varför?

– Tanken är att det ska ske i ett större paket. Skatteförändringar har ofta väldigt lång lagstiftningsprocess. Därför har vi gått fram med några av de saker som är lite snabbare och lättare nu.

Från flera samarbetspartier hörs en oro över att man vill se en tydligare plan för den gröna skatteväxlingen. I både Centern och Miljöpartiet finns en osäkerhet om hur skatteväxlingen ska gå till i praktiken.

Finns det en plan för hur ni ska göra?

– Jag håller med om att vi måste lägga ganska mycket tid på att diskutera exakt hur vi ska lägga upp hela den här skatteväxlingen på 15 miljarder. Vi kommer att behöva ta ett större grepp på det, säger Magdalena Andersson.

Regeringens mål, att Sverige skulle få lägst arbetslöshet i EU, har övergetts i och med januariavtalet.

– Det var styråran under förra mandatperioden. Nu har vi januariavtalet som styråra. I det finns många reformer för att öka sysselsättningen och få ner arbetslösheten.

Och en stor privatisering av Arbetsförmedlingen...

– Precis, och där fanns för ett år sedan en majoritet i riksdagen för att lägga ner Arbetsförmedlingen, nu har vi i stället en reformering.

Hur stor är risken att kostnaderna spiller över på kommunerna när AF ska göras om, samtidigt som en lågkonjunktur är på väg?

– Där finns en uppenbar risk och det är därför vi har tillfört ytterligare medel till Arbetsförmedlingen med över en miljard.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons