Annons

Andersson kritisk till seedningskaoset

Janne Andersson är en av många som har svårt att tyda seedningsgrupperna till EM.
Janne Andersson är en av många som har svårt att tyda seedningsgrupperna till EM. Foto: Janerik Henriksson/TT

I Danmark jublas det över EM-matcher på hemmaplan.

Var Sverige ska spela – och vilka Blågult ska möta – är däremot fortfarande väldigt oklart.

– Jag har inga drömmotståndare, säger förbundskapten Janne Andersson.

Under strecket
Mikael Widerberg / TT
Publicerad

1–1 borta mot Irland betydde att Danmark kunde kvittera ut en biljett till nästa sommars EM. Det oavgjorda resultatet innebär också att det redan nu är klart att danskarna kommer att lottas in i grupp B tillsammans med Ryssland, och att Sverige därmed inte kan vara med i den – för supportrarna – fördelaktiga gruppen med matcher i Köpenhamn och St Petersburg. Detta eftersom Janne Anderssons landslag och Danmark ingår i samma seedningsgrupp.

Rörigt?

Ja, visst.

Även Janne Andersson anser att seednings- och kvalsystemet, där även Nations League-resultaten räknas in, är otydligt.

– Det är väldigt märkligt. Jag tycker att man har bitit sig lite i svansen och det är synd. För om ni som följer det här (medierna) och vi som är inne i det tycker att det är otydligt, vad tänker då gemene man? Det ska vara enkelt och tydligt, säger förbundskaptenen på en presskonferens.

Under tisdagskvällen spelas de sista kvalmatcherna – och möjligen ljusnar bilden en aning efter det. Klart är i varje fall att Sverige ingår i seedningsgrupp 3, tillsammans med Danmark, Turkiet och Österrike. Länder som Italien, England och Spanien finns i seedningsgrupp 1, medan exempelvis Tyskland, Nederländerna och Frankrike kan hamna i antingen grupp 1 eller 2. I grupp 4 finns Finland och sedermera de länderna som tar sig till EM via Nations League-playoff. Ett lag från varje seedningspott utgör grupperna i EM.

Andersson säger att han inte har några dröm- eller mardrömsmotståndare i mästerskapet.

– Nej, absolut inte. Jag lägger ingen energi på det, eftersom jag inte kan påverka det. Till och med folk som jobbar med det här har svårt att begripa det (seedningen). Det finns inga dröm- eller mardrömslag. Man kan vinna eller förlora mot alla lag.

Alla kvalificerade länder som arrangerar EM-matcher är garanterade att få spela minst två matcher på hemmaplan – vilket de danska spelarna gläds över.

– Jag kommer att få spela EM fem minuter från där jag växte upp. I den största delen av mitt liv har jag spelat fotboll där. Jag cyklade hem till mamma på fem minuter efter matcherna, säger den danske mittbacksstjärnan Mathias "Zanka" Jørgensen enligt Ritzau.

Mittfältaren Christan Eriksen är också jublande glad över att få spela i Köpenhamn.

– Det är surrealistiskt med EM på hemmaplan, säger han.

EM 2020 avgörs i totalt tolv olika städer, finalen spelas i London. Mästerskapet lottas den 30 november och inleds sedan den 12 juni 2020.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons