Annons

Andersson: ”Naturligt att titta på kapitalskatterna”

Förmögenhetsskatten, fastighetsskatten eller arvs- och gåvoskatten – Magdalena Andersson (S) vill se alla frågor på bordet i den kommande skattereformen. Finansministern öppnar också för höjda kapitalskatter liksom ökade barn- och bostadsbidrag.

Under strecket
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att C och L inte har veto, utan att allt är uppe på förhandlingsbordet.

Foto: Lars Pehrson

”Jag kommer inte att förhandla via medierna”, säger Magdalena Andersson.

Foto: Lars Pehrson

Första prövningen kommer redan i april, när Magdalena Andersson lägger fram regeringens vårbudget.

Foto: Lars Pehrson

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att C och L inte har veto, utan att allt är uppe på förhandlingsbordet.

Foto: Lars Pehrson
Efter reklamen visas:
Hur blir det nu med skatterna?

Ingen utredning har tillsats, inga förhandlingar har inletts, inga färdiga förslag ligger på bordet. Ändå har januariavtalets fjärde punkt redan väckt livlig debatt. Det handlar om den ”omfattande skattereform” som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har enats om att genomföra under mandatperioden.

Det enda som hittills finns nedpräntat på papper är en bunt målsättningar, från att sänka marginalskatten till att utjämna de ekonomiska klyftorna.

Men hur den ekvationen ska gå ihop har varit oklart.

Det kommer inte att bli ett enkelt arbete, det ska man verkligen inte blunda för, det kommer att bli komplicerat.

SvD möter finansminister Magdalena Andersson (S) på våning sex i Finansdepartementet, där porträtten av hennes företrädare hänger på väggarna. Hennes porträtt dröjer.

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att C och L inte har veto, utan att allt är uppe på förhandlingsbordet.
Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att C och L inte har veto, utan att allt är uppe på förhandlingsbordet. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Januariavtalet, som Andersson själv var med och förhandlade fram, gav Stefan Löfven uppdraget att bilda regering. Att just Andersson skulle fortsätta som finansminister var en lågoddsare.

Nu stundar nya förhandlingar när alla målsättningar ska bli verklighet.

Magdalena Andersson har sin ingång klar – allt ska upp på bordet.

Hon berättar att såväl höjda kapitalskatter som höjda bidrag kan komma att bli viktiga pusselbitar i den kommande skattereformen.

– Om vi ska sänka inkomstskatterna, sänka marginalskatterna och samtidigt ha en rimlig fördelningspolitisk profil på det så är det naturligt att titta på kapitalskatterna. Det vi har sett under de senaste åren är att inkomstklyftorna har ökat, det är inte i huvudsak arbetsinkomster som ligger bakom det, utan i huvudsak kapitalinkomster. Ska vi göra något åt de ökade klyftorna så är det naturligt att titta på kapitalskatterna, säger hon.

I dagsläget finns sex olika skattesatser för kapitalinkomster, vilka av dem som kan bli föremål för ändringar vill Andersson inte gå in närmare på.

Kan man sänka marginalskatten och samtidigt utjämna de ekonomiska klyftorna?

– Det är fullt möjligt. Det handlar om en kombination av att sänka skatterna för de med lägst inkomster, men också jobba med utgiftssidan. Eller på andra sätt höja skatten för personer med höga inkomster, säger hon.

Exakt hur det ska utformas blir alltså en kommande förhandlingsfråga. Men med största sannolikhet finns det redan nu ett större exceldokument där Anderssons närmsta medarbetare har räknat noga på förslagen och dess effekter.

Annons
Annons

”Jag kommer inte att förhandla via medierna”, säger Magdalena Andersson.

Foto: Lars Pehrson

Senast marginalskatten sänktes kraftigt i Sverige, i samband med skattereformen 1990/91, höjdes samtidigt bostads- och barnbidragen rejält.

Kan det bli aktuellt igen?

– Det är en möjlighet, om man vill jobba med fördelningspolitiken så kan man jobba på både utgifts- och intäktssidan, säger hon.

”Jag kommer inte att förhandla via medierna”, säger Magdalena Andersson.
”Jag kommer inte att förhandla via medierna”, säger Magdalena Andersson. Foto: Lars Pehrson

Liberalernas partiledare Jan Björklund och Centerledaren Annie Lööf har redan sagt nej till att återinföra fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och arvs- och gåvoskatt. Men Magdalena Andersson menar att C och L inte har veto i frågan, utan att allt är uppe på förhandlingsbordet.

– Jag ser det som att det är deras utgångspunkter inför de här diskussionerna. Jag tror att alla skattefrågor kommer lyftas under de här diskussionerna och så får vi se var det landar.

Så dörren är inte stängd för att återinföra någon av de här skatterna?

– Jag kommer inte säga att ”nej, de här skatterna få vi inte diskutera i en skattereform”. Det vore meningslöst.

Bland dem som föreslår att fastighetsskatten ska återföras finns tidigare finansministrar som Anders Borg (M) och Erik Åsbrink (S). Om det är något som Socialdemokraterna kommer att driva i förhandlingarna vill Magdalena Andersson inte svara på.

– Jag kommer inte att förhandla via medierna. Min erfarenhet är inte att det är så man når framgång, och jag vill gärna nå framgång, så jag tror att det konstruktivt att arbeta på annat sätt, säger hon.

Annons
Annons

Första prövningen kommer redan i april, när Magdalena Andersson lägger fram regeringens vårbudget.

Foto: Lars Pehrson

Samtidigt som skattesystemet ska reformeras pekar allt fler indikatorer på att den svenska ekonomin kan vara på väg in i en lågkonjunktur. Andersson talar själv om en ”dämpad utveckling”.

– Vi har haft några år med osedvanligt hög tillväxt och nu går vi in i en mer dämpad konjunkturutveckling. Det finns många nedåtrisker i ekonomin. Brexit, ytterligare handelshinder, italienska budgeten, det är klart att det finns saker att hålla ögonen på, säger hon.

Är det verkligen rätt tajming att genomföra en omfattande skattereform när ekonomin viker neråt?

– Det är inte uttalat i januariavtalet om det ska vara en skattereform som minskar skatteutgifterna, ökar dem eller är neutral. Det beror helt på hur man gör en sådan reform. Här kommer vi fyra partier att ha lite olika ingångar i diskussionen. Det kommer inte att bli ett enkelt arbete, det ska man verkligen inte blunda för, det kommer att bli komplicerat, säger hon.

Ekonomin är en huvudvärk. Flera bedömare har skrivit ner sina tillväxtprognoser. Hur mycket ekonomin mattas av återstår att se.

Men i ett svagare ekonomiskt läge är också osäkerhet i sig dåliga nyheter. Hushåll som funderar på att köpa en ny bostad riskerar att vänta – när de inte vet hur de nya skattereglerna kommer att se ut. Företag riskerar att skjuta upp investeringar och nyanställningar.

Första prövningen kommer redan i april, när Magdalena Andersson lägger fram regeringens vårbudget.
Första prövningen kommer redan i april, när Magdalena Andersson lägger fram regeringens vårbudget. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Magdalena Andersson är medveten om problemet.

– Det är klart att folk undrar var det här kommer det att landa. Det har inget vi svar på i dag. Ökar det osäkerheten? Ja, det kan man diskutera.

Socialdemokratiska finansministrar håller alltid ordning och reda, det är vårt signum. Vi slarvar inte.

– Men det finns alltid en politisk osäkerhet med alla beslut man fattar. Vi kommer inte vilja ha en reform som välter förutsättningar för familjer, privatpersoner eller företag som har fattat stora beslut om investeringar, säger hon.

Enligt finansdepartementets beräkningar kommer januariavtalet att kunna genomföras ”inom det reformutrymme som finns under mandatperioden”, uppger Andersson. Samtidigt säger hon att om ekonomin skulle försvagas mer än väntat kommer statsfinanserna och överskottsmålet att prioriteras framför de utlovade reformerna.

– Det är klart att vi ska hålla ordning och reda i statsfinanserna. Jag är socialdemokratisk finansminister och socialdemokratiska finansministrar håller alltid ordning och reda, det är vårt signum. Vi slarvar inte.

Så om det visar sig att ni inte har råd att genomföra alla 73 punkter kan vissa reformer som ni kommit överens om få stryka på foten?

– Det är klart att allt måste anpassas. Man kan inte göra av med pengar som man inte har. Det gör i alla fall inte socialdemokratiska finansministrar, säger hon.

Frågan är hur inställda reformer skulle påverka regeringssamarbetet. C och L har lovat att vara en ”liberal nagel i ögat på S” för att bevaka sina förslag i januariavtalet.

Första prövningen kommer redan i april, när Magdalena Andersson lägger fram regeringens vårbudget, som har möjlighet att justera Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion som riksdagen röstade igenom före jul. Finansminister menar dock att reformutrymmet i år är kraftigt begränsat, på grund av det sjätte jobbskatteavdrag som införes vid årsskiftet, och som inte kan ändras förrän vid nästa årsskifte.

Men några planer på att rulla tillbaka jobbskatteavdraget nästa år har hon inte.

– Jag bedömer inte att det är särskilt sannolikt, säger Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons