Annons

Martin Ahlquist:Andersson och Löfven girar mer åt höger än Reinfeldt

Ansiktsfärgen torde vara högröd hos socialdemokrater. En S-regering planerar nu att genomföra en ekonomisk politik som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tyckte låg alltför långt åt höger.

Under strecket
Publicerad

Andersson och Löfven girar åt höger – längre än vad Borg och Reinfeldt vågade.

Foto: Tomas Oneborg

Andersson och Löfven girar åt höger – längre än vad Borg och Reinfeldt vågade.

Foto: Tomas Oneborg
Andersson och Löfven girar åt höger – längre än vad Borg och Reinfeldt vågade.
Andersson och Löfven girar åt höger – längre än vad Borg och Reinfeldt vågade. Foto: Tomas Oneborg

Kraftigt sänkt skatt för de som tjänar över 55 000 i månaden. Nej, det funkar helt enkelt inte om man vill vinna regeringsmakten i Sverige resonerade Moderaterna 2005. Skatterna sänktes visserligen i form av jobbskatteavdragen, men värnskatten överlevde åtta år av alliansregering.

Det enda parti som på allvar höll fast vid att den ”tillfälliga” skatten som infördes i samband med budgetsaneringen 1995, borde avskaffas var Liberalerna.

Men inget är som det brukar vara i svensk politik och mycket talar nu för att det blir en socialdemokratisk regering som till slut avskaffar värnskatten.

Redan här har rimligen ansiktsfärgen nått högröd nyans hos många socialdemokrater. Och det kommer mer.

I utkastet till överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet står det visserligen att den omfattande skattereform som partierna planerar ska ”utjämna dagens växande ekonomiska klyftor”, men sedan följer ett antal åtgärder som leder till det rakt motsatta.

Annons
Annons

Förutom att värnskatten försvinner 1 januari 2020 så ska marginalskatterna sänkas generellt genom att färre betalar statlig skatt. Utöver det ska taket för rutavdrag tredubblas (fast de menar nog egentligen trefaldigas) och utvidgas till tvätt-, flytt, hämt-, och trygghetstjänster. Samma RUT-avdrag som Löfvenregeringen begränsade under förra mandatperioden.

Även företagen får sina skattesänkningar. Uttaget för arbetsgivaravgifter ska sänkas och beskattningen för personaloptioner ska reformeras.

Redan här har rimligen ansiktsfärgen nått högröd nyans hos många socialdemokrater. Och det kommer mer.

”Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden”, står det svart på vitt. Reepalu-utredningen slängs alltså slutgiltigt och i sin helhet i soptunnan.

För att hitta lämpliga jämförelseobjekt får man snarare gå tillbaka till den tidigare moderatledaren Bo Lundgrens dagar.

Centerpartiets krav på etableringsjobb med lägre lön för nyanlända blir verklighet och de ska kunna införas även i företag som saknar kollektivavtal. Det sista lär bli svårsmält inom fackföreningsrörelsen. De lär knappast jubla över den bortre parentesen i A-kassan som ska återinföras, eller de ”tydligt utökade undantagen från turordningsreglerna” i lagen om anställningsskydd.

Hyresregleringen är ett annat område där den förra alliansregeringen av taktiska skäl valde att göra halt. Men nu kan vi läsa att “Fri hyressättning vid nybyggnation införs”. När det gäller befintliga hyreslägenheter ska en kommission kartlägga om lägesfaktorn tillämpas i tillräcklig utsträckning och föreslå statliga åtgärder om man kommer fram till att den inte gör det. I klartext – hyrorna i attraktiva områden i storstäderna ska upp.

Annons
Annons

Hyresgästföreningen varvade upp redan innan överenskommelsen blev känd och lär knappast ha lugnats.

Förändringarna i arbetsrätten går också de betydligt längre än vad den förra alliansregeringen gick fram med. För att hitta lämpliga jämförelseobjekt får man snarare gå tillbaka till den tidigare moderatledaren Bo Lundgrens dagar.

Hela idén med Centerpartiets och Liberalernas avhopp från Alliansen har varit att hålla Sverigedemokraterna borta från makten. Men att det i dag finns en stark majoritet i riksdagen för en högervridning av den ekonomiska politiken, beror framförallt på just Sverigedemokraterna – inte på Centerpartiet och Liberalerna.

Det har spekulerats i hur långt Socialdemokraterna var beredda att gå för att behålla regeringsmakten. Nu vet vi.

När ändringsbudgeten presenteras i vår innebär det, om överenskommelsen blir regeringspolitik, en rejäl högersväng i den ekonomiska politiken, med ett antal åtgärder som är direkta 180-graderssvängar jämfört med vad vi sett under de senaste fyra åren.

Men! Det kommer att vara Magdalena Andersson som presenterar den. Det betyder allt för Socialdemokraterna.

Efter reklamen visas:
"C haft stora framgångar i förhandlingarna"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons