Annons

Göran Eriksson:Andersson ”outsourcar” klyftor och välfärd

Fredagen var Socialdemokraternas dag i Almedalen och finansminister Magdalena Andersson höll tal från Almedalsscenen.
Fredagen var Socialdemokraternas dag i Almedalen och finansminister Magdalena Andersson höll tal från Almedalsscenen. Foto: Adam Ihse/TT

För andra sommaren i rad tillsätter finansminister Magdalena Andersson en kommission för att lösa S-regeringens värsta utmaningar. Den här gången är uppdraget att rädda välfärden.

Under strecket
Publicerad
Foto: Adam Ihse/TT

1. Vad hade Magdalena Andersson med sig för nya besked till Almedalen?

Det var egentligen bara ett förslag om hur regeringen ska kunna få fram nya förslag. Och det handlar om att tillsätta en välfärdskommission som ska leta efter metoder för att ”stärka välfärden framöver”.

Och om det fanns ett tema för Magdalena Anderssons besök på Gotland i år, så var det just frågan om hur välfärden ska finansieras i framtiden. Finansdepartementet räknar med att det behövs 90 ytterligare miljarder fram till 2026.

2. Kan en kommisson lösa problemet?

Det har redan betraktats som ett skämt att regeringen gärna tillsätter ”nationella samordnare” i frågor som är politiskt besvärliga. Magdalena Andersson hanterar som finansminister mycket komplexa frågor och tillsätter därför i stället kommissioner.

Förra sommaren var det en jämlikhetskommission med uppdraget att ”lämna förslag som långsiktigt ska minska klyftorna i Sverige”. Och i år alltså en välfärdskommission, som bland annat ska hantera utmaningen som uppstår när svenskarna lever allt längre.

Annons
Annons
Foto: Adam Ihse/TT

Klyftor och välfärd är två av Socialdemokratins ödesfrågor – och nu har regeringen ”outsourcat” båda till kommissioner.

Foto: Adam Ihse/TT

3. Innebär framtidsutsikterna för välfärden att Socialdemokraterna kommer att vilja höja skatterna?

Enligt Magdalena Andersson så krävs det inte höjda skatter för att bibehålla dagens kvalitet i välfärden – de 90 miljarderna kan hämtas inom det reformutrymme som väntas uppstå. Men frågan är om Socialdemokraterna inte har en högre ambitionsnivå – och dessutom tillkommer växande utgifter för polis, rättsväsende och försvar.

Men något rakt besked om att Socialdemokraterna vill höja skatterna vägrade Andersson att ge i Almedalen. Däremot höll Centerledaren Annie Lööf fast vid sin bedömning att det går att sänka skattetrycket. Så skattefrågan kommer att skapa stora spänningar mellan de borgerliga samarbetspartierna och Socialdemokraterna i regeringen.

4. Sa finansministern verkligen inget om skatterna?

I sitt tal sa Magdalena Andersson att hon ”länge velat höja skatten på kapitalinkomster” och att det finns ett brett stöd för det bland svenska folket ”som tycker det är rätt och rimligt”.

Sedan sa hon att det förslag som hon presenterade förra mandatperioden ”stoppades av Sverigedemokraterna och de borgerliga”. Och lade till att hon inte vill slopa värnskatten på de högsta inkomsterna, vilket Centern och Liberalerna tvingar regeringen att föreslå för nästa år.

Det är inte en riskfri argumentation, eftersom den sätter fingret på att den S-ledda regeringen inte alls äger sin ekonomiska politik.

5. Innehöll talet några andra nyheter?

Det hör inte till innehållet, men Magdalena Andersson framförde sitt tal med för henne ovanligt mycket känsla och naturlighet. Hon är en av dem som tippas bli S-ledare efter Stefan Löfven, och då är det ingen nackdel att kunna leverera ett tal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons