Annons

Anders Lindblad:Anderssons hemmafacit ger hopp

Janne Andersson på måndagens presskonferens.
Janne Andersson på måndagens presskonferens. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norge ”stal” en poäng mot Spanien i sista minuten. Sämsta tänkbara för Sverige. Nu är jag orolig att EM-platsen kan rinna Blågult ur händerna. Får vi be om en Elmander/Allbäck-föreställning på Friends arena?

Under strecket
Publicerad

Sverige mot Spanien. Det kan väl bara sluta på ett sätt? 

Ser man till senaste mötet i Madrid i juni var det klasskillnad. Spanien vann med 3–0, där två straffmål sänkte Janne Anderssons lag. Robin Olsen storspelade före paus när Filip Helander/Pontus Jansson vikarierade som mittbackspar. 

Jag har sett Sverige förlora på Bernabéustadion med samma siffror tidigare. Året var 2007 och det var spel mot ett mål, efter att Joan Capdevila gjort 1–0 i den 14:e minuten. 

Men det är lyckligtvis skillnad på hemma- och bortaplan, inte minst när det gäller det svenska herrlandslaget. 

Tidigare var Råsunda en blågul fästning och sedan hösten 2012 – invigningsmatchen visade vägen på bästa sätt när Zlatan Ibrahimovic sänkte England med fyra mål – är det Friends arena som är hemmaborg för landslaget. 

Med fansen i ryggen, och i en miljö där spelarna har starkt självförtroende och känner sig hemma, är resultaten klart bättre än på bortaplan. 

Med fansen i ryggen, och i en miljö där spelarna har starkt självförtroende och känner sig hemma, är resultaten klart bättre än på bortaplan. 

Annons
Annons

Janne Andersson påpekade det själv på presskonferensen inför tisdagens EM-kvalrysare mot Spanien, att han bara förlorat en tävlingsmatch på Friends (mot Turkiet i Nations league), sedan han tillträdde som förbundskapten för drygt tre år sedan. 

Totalt har Andersson lett landslaget i 43 matcher, 14 av dem på Friends arena. Facit där är åtta segrar, fyra oavgjorda och två förluster. Förutom förlustmatchen mot Turkiet i Nations league har det även blivit stryk i en vänskapslandskamp mot Chile. 

Det som framför allt sticker ut i Janne Anderssons hemmafacit är 1–1 mot Nederländerna, 2–1 mot Frankrike och 1–0 mot Italien. 

Och det är just den vetskapen – att det går att slå fotbollens stornationer – som laget tar med sig in till mötet mot Spanien. 

Janne Andersson och hans stab har även studerat hur Norge fick med sig en poäng, kvittering till 1–1 på straff i sista minuten, mot Spanien i lördags kväll. Ett resultat som innebär att Norge nu är med i kampen om en EM-biljett igen och att Spanien inte är helt klart, vilket varit fallet med tre poäng. 

Det hade varit bättre ur svensk synvinkel med spansk seger i Oslo. Då hade Spanien inte gått in med samma 100-procentiga inställning till tisdagens match som nu. Visserligen är Sergio Ramos avstängd, men det kryllar av stjärnor i den spanska truppen där endast en svensk spelare möjligen skulle platsa, Victor Nilsson Lindelöf. 

Det är viktigt att just ”Vigge” är spelklar efter sina ryggproblem. Han behövs mot den spanska anstormningen och även med sin förmåga att hitta rätt adress i uppspelen. Sverige kan inte bara försvara sig i 90 minuter, utan måste våga hålla i bollen när tillfälle ges. 

Annons
Annons

Att Spanien går att besegra har svenska landslag visat förr. Jag minns främst EM-kvalmatchen på Råsunda 2006 när Johan Elmander först satte 1–0 och Marcus Allbäck avgjorde med 2–0 efter att ha grundlurat Carles Puyol innan han placerade bollen i nät. 

I den matchen saknades Zlatan Ibrahimovic, men kollektivets styrka blev avgörande. Elmander sprang sönder det spanska försvaret och i målet gjorde Rami Shaaban sitt livs match. 

Kan man be om en favorit i repris? 

En poäng skulle vara mycket värdefull i kampen om andraplatsen bakom Spanien i gruppen. Förutom Sverige slåss Rumänien och Norge om den andra direktbiljetten till EM-slutspelet. Det mesta talar för att nästa match i kvalet, mot Rumänien borta den 15 november, blir helt avgörande vilket lag som följer Spanien till EM. Det blir en mycket knivig uppgift för Sverige, som på ett onödigt sätt slarvat bort poäng mot Norge under kvalresan. 

Och även om det är just Norge som på papperet har det sämsta utgångsläget i den jagande trion bakom Spanien räknar jag absolut inte bort Lars Lagerbäcks gäng. I mina ögon är det Norge som imponerat mest den senaste tiden, anförda av en formtoppad Martin Ødegaard. 

Jag skulle inte bli förvånad om Norge vinner borta över Rumänien – matchen spelas samtidigt med Sveriges mot Spanien – och sätter ytterligare press på Blågult. 

Därför vore det skönt med minst en poäng på Friends. Kan Alexander Isak komma in och rädda den? 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons