Annons

Göran Eriksson:Finansministern tar avstånd från tyngsta reformen – extremt

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Finansministern är motståndare till den egna budgetens största reform, den slopade värnskatten. Skattepolitiken kommer att fortsätta göra ont i samarbetet mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

”Skattesänkarbudget” säger soliga centerpartister om den nya budgeten som innehåller dubbelt så stora skattesänkningar, som satsningar på välfärden.

Men benämningen är förstås djupt problematisk för Socialdemokraterna. För skulle man destillera partiets budskap i valrörelsen 2018 så skulle det bli ungefär ”nej till stora skattesänkningar”.

Så här skrev partiet i sitt valmanifest, som pryddes av en bild på Stefan Löfven: ”Ska vi göra som Moderaterna och Sverigedemokraterna föreslår och ge stora skattesänkningar till landets rikaste?”

Nu har den S-ledda regeringen gått till riksdagen med en budget som innehåller förslag om att slopa värnskatten, som tas ut på de högsta inkomsterna. Finansminister Magdalena Andersson gör ingen hemlighet av att hon skarpt ogillar förslaget – som i alla fall på kort sikt är budgetens dyraste.

Hon beskriver det som fördelningspolitiskt ”extremt” men säger till SvD att det var nödvändigt att gå Liberalerna till mötes på den punkten, annars hade man inte kunnat komma fram till en överenskommelse om hur Sverige ska regeras.

Annons
Annons

Det är förstås en politisk fråga hur extremt man tycker att förslaget om slopad värnskatt är. Men det är extremt att en svensk finansminister så tydligt tar avstånd ifrån den tyngsta reformen i sin egen budget.

Magdalena Anderssons offentliga klagan illustrerar det extraordinära politiska läget som Sverige befinner sig i just nu – och antyder att priset för den här budgeten är ett av de högsta som Socialdemokraterna någonsin har tvingats betala.

Finansministern valde förstås under onsdagen att hellre peka på andra punkter i budgeten, där Socialdemokraterna anser sig ha haft framgångar. Det handlar exempelvis om mer pengar till pensionärerna, ökade satsningar på arbetsmarknadspolitik och mer pengar till välfärden i kommuner och landsting.

Sedan några år tillbaka tittar finansdepartementet inte bara på inkomster, utan väger också in effekten av olika välfärdstjänster, som vård, skola och omsorg, när man mäter klyftorna mellan olika grupper.

Med det sättet att räkna ser klyftorna inte ut att växa lika mycket, det blir mest ett sätt att sminka över blåmärkena.

Och till sist summerar skattesänkningarna till hela 16 miljarder kronor, medan tillskotten till välfärden stannar på åtta miljarder. Sammantaget kan Centern och Liberalerna fira att det är de som har haft störst inflytande, i den första budgeten som de har förhandlat med S-MP-regeringen.

Det finns många utmaningar kvar för den nya rödgrönblå alliansen under resten av mandatperioden. Man kom ju redan i vintras överens om förändringar i arbetsrätten och hyreslagstiftningen, som också kommer att göra ont i Socialdemokraterna.

Annons
Annons

Men skattepolitiken är förstås svår i ett samarbete mellan socialdemokrater, gröna och liberaler. Spänningen, och för all del kreativiteten, märks när de inblandade – utan att direkt ljuga – både kan hävda att bensinskatten höjs och att den sänks. Eller när statens inkomstbortfall från den slopade värnskatten, ersätts med en mer klassisk värnskatt (bankskatten) för att finansiera försvaret.

Men den nya budgeten komplicerar samarbetet om skattepolitiken ytterligare. I januari kom de fyra partierna överens om att genomföra en stor skattereform, och skrev en lång lista om allt det goda den ska leda till. Här är bara några exempel: fler jobb, bättre klimat, minskade klyftor, bättre bostadsmarknad och ett förenklat skattesystem med färre undantag.

Men i den nya budgeten görs glesbygden – i alla fall i norr och nordväst – till ett undantag med lägre skatt, och inkomstklyftorna ökar som sagt. Så på några punkter innebär den nya budgeten att man nu är längre från syftet med skattereformen än i vintras. Och arbetet med den har inte ens påbörjats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons