Annons

SvD:s Andres Lokko korad till årets stilist

Han är reporter, poporakel och existentiell sökare – och nu också årets stilist. På tisdagen tog SvD:s Andres Lokko emot priset som instiftats av tidningen Journalisten.

Under strecket
Publicerad

Journalisten Andres Lokko är kolumnist och musikskribent i SvD.

Foto: Staffan Löwstedt

Journalisten Andres Lokko är kolumnist och musikskribent i SvD.

Foto: Staffan Löwstedt
Journalisten Andres Lokko är kolumnist och musikskribent i SvD.
Journalisten Andres Lokko är kolumnist och musikskribent i SvD. Foto: Staffan Löwstedt

Andres Lokko är en av Sveriges mest kända musikjournalister. I år firar han 30 år som skribent.

Hans namn dök upp i SvD i början av 90-talet. Sedan dess har han skrivit krönikor, musikrecensioner, litteraturkritik och intervjuer. Det har också blivit personliga texter om sådant som missbruk och smärtsam separation.

”Andres Lokkos bana är varken rät eller foträt. Men som poporakel, trendsatiriker, reporter och ärrad existentiell sökare har han alltid hållit stilen – och nerven. Han glömmer aldrig skribentens plikt: att också överraska sig själv”.

Så skriver juryn som nu korat honom till Årets stilist.

Grattis! Vad betyder priset för dig?

– Det är ett fint diplom och en summa pengar, men framför allt är det en jäkla rolig bekräftelse. Ett sådant här pris är lätt ångestdämpande med tanke på den konstanta lätta nervositet man känner inför varje text man lämnar ifrån sig.

Annons
Annons

Är nervositeten lika stor i dag som när du började skriva?

– Ja, men det beror lite på ämnet. Som musikkritiker kan jag känna mig hyfsat trygg i mina egna händer. Men överlag så tror jag att den milda nervositeten, rädslan för hur ens texter ska mottas, är ganska konstant. Det var snarare väldigt mycket enklare att ha näsan i vädret när jag var 23. Alla former av eventuell mognad får ju en att tvivla på saker mer och mer och mer. Jag tror att självtvivlet, med all rätt, är mycket starkare i dag än för 30 år sedan.

Juryn beskriver dig som både poporakel och existentiell sökare, hur ser du på det?

– Jag tror att olika erfarenheter – saker som har drabbat en själv, saker som hänt, saker som man lärt sig eller absolut inte lärt sig – de kryper in i ens texter även om de är förtäckta som popkritik. Skrivandet är också ett sätt att lära känna sig själv. Jag tycker väldigt mycket om det gamla Joan Didion-citatet ”I’m writing to find out what I’m thinking”.

Hur blir man en bra stilist?

– Man läser mer än man skriver. Man läser allt. Det handlar om ett gränslöst läsande av precis allt, av skönlitteratur, journalistik, twitter-humorister, poesi, rocklyrik.

Du får 10 000 kronor i pris, vad ska du göra med pengarna?

– Jag kommer med största säkerhet att köpa mig ett nytt arbetsredskap. Jag behöver en ny liten laptop, för den jag har är vanvettigt gammal.

Fotnot: Priset är instiftat av tidningen Journalisten. Juryn har bestått av kulturjournalist Ulrika Knutson, språkvetaren Patrik Hadenius, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och redaktionschef Qia Rindevall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons