Annons

Så blir Lagerbäcks trupp mot Sverige

Erling Braut Haaland gjorde osannolika nio mål i en match i U20-VM tidigare i sommar. Nu finns han med i Lars Lagerbäcks trupp till EM-kvalet mot Sverige.
Erling Braut Haaland gjorde osannolika nio mål i en match i U20-VM tidigare i sommar. Nu finns han med i Lars Lagerbäcks trupp till EM-kvalet mot Sverige. Foto: Trond Reidar Teigen/NTB/TT

I nästa vecka möts Sverige och Norge i EM-kvalet.

Då väljer Lars Lagerbäck att ta ut två debutanter i truppen – där 19-årige måltjuven Erling Braut Haaland går i sin fars fotspår.

– Erling finns i tankarna om en startplats. Det är inte omöjligt, säger Lagerbäck.

Under strecket
TT
Publicerad

Sverige och Norge slåss i samma grupp om en plats till fotbolls-EM nästa sommar. Sverige är tvåa i kvalgruppen bakom Spanien, och längre ner, på fjärde plats, finns Lars Lagerbäcks Norge.

Ett Norge som tappade 2–0-ledning till 3–3 hemma mot Sverige i mars, och som var med om samma sak hemma mot Rumänien, då 2–0 blev 2–2 i juni.

– Vi har definitivt kastat bort fyra poäng. Vi ska vinna hemma mot både Sverige och Rumänien när vi leder med 2–0, sade Lagerbäck på en presskonferens enligt NTB.

Norges EM-kvalresa fortsätter hemma mot Malta den 5 september, och därefter väntar Sverige på Friends arena tre dagar senare. Lagerbäck menar att Norge bör vinna båda matcherna för att ha en bra chans att avancera, men att det inte är kört om det blir kryss mot Sverige.

Den 71-årige förbundskaptenen presenterade sin EM-kvaltrupp på tisdagen och valde då att plocka ut två debutanter, 19-årige anfallaren Erling Braut Haaland (österrikiska Salzburg) och 23-årige mittfältaren Mathias Normann (ryska Rostov).

Haaland är son till tidigare landslagsspelaren Alf Inge Haaland, som gjorde 34 A-landskamper för Norge, den sista 2001.

Haaland den yngre har gjort åtta landskamper på U20- och U21-nivå och elva mål. Hela nio av dem kom i samma match, mot Honduras i U20-VM tidigare i sommar. De senaste veckorna har det lossnat rejält för honom även i klubblaget och han är en av fyra U21-spelare som gör upp om en plats i startelvan.

– Det har aldrig sett så bra ut på anfallssidan sedan jag började. Erling finns i tankarna om en startplats. Det är inte omöjligt, säger Lagerbäck.

I laget finns också spelare som AIK:s Tarik Elyounoussi och Alexander Isaks lagkamrat i Real Sociedad Martin Ødegaard.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons