Annons

Janerik Larsson:Angela Merkels bästa dag

 German Chancellor Angela Merkel waves after delivering the commencement address during Harvard University commencement exercises, Thursday, May 30, 2019, on the school's campus, in Cambridge, Mass. 
German Chancellor Angela Merkel waves after delivering the commencement address during Harvard University commencement exercises, Thursday, May 30, 2019, on the school's campus, in Cambridge, Mass.  Foto: Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN

Angela Merkel hyllades när hon högtidstalade på Harvarduniversitetets examensceremoni. Hon påminde om ett annat USA vilket uppskattades av publiken.

Under strecket
Publicerad

Jag skriver detta i Boston-förorten Cambridge på torsdagseftermiddagen.

I morse läste jag i Wall Street Journal om förbundskansler Angela Merkels politiska problem på hemmaplan:

VOTE RATTLES MERKEL’S EXIT PLAN

Men torsdagen var en mycket bra dag för Merkel. Jag skulle tro att det var ganska länge sedan hon blev så hyllad och hyllad med så stor entusiasm.

Hon var huvudtalare på examensceremonin på Harvarduniversitet här i stan.

Det är en stor ära för framstående statsmän att tala inför de runt 40 000 deltagarna på Harvards examensdag.

Om de entusiastiska applådåskor som mötte förbundskanslern kan sägas två saker. Dels gillade man vad hon sa. Dels applåderades hennes tal för att det så tydligt var en direkt kritik av president Donald Trump.

Merkel tog sin utgångspunkt dels i den amerikanske utrikesminister George Marshalls berömda tal vid samma tillfälle - alltså Harvards examensceremoni - 1947 - dels i Berlinmuren som restes då hon var student i Östberlin.

I år är det 30 år sedan muren föll och Tyskland återförenades.

Merkels tema var att ”inget måste förbli som det är är”.

Annons
Annons

Marshallplanen innebar att de tidigare fienderna USA och Tyskland enades i sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Alla har gynnats av den amerikanska politik som tog sin startpunkt på Harvard Yard 1947.

Merkel sa till studenterna på Harvard att hennes generation snart hör till historien och det är de unga som kommer föra oss in i framtiden.

Men för dem gäller, underströk hon, att handelskrig aldrig kan vara grunden för välstånd.

Hon talade om multilateralt samarbete och ”vi måste arbeta tillsammans; inte ensamma.” Hon tog avstånd från unilateral politik och manade studenterna att tänka efter före.

Den längsta och varmaste applådåskan kom när hon talade om ärlighet, om att osanningar inte ska ses som sanningar och sanningar inte som lögner.

Där kände sig särskilt den amerikanska delen av denna mångnationella åhörarskara hemma.

På slutet återkom hon till temat murar.

”Jag vill rasera murar!”

Men i det sammanhanget varnade hon för de som bygger murar och vad de kan leda till:

– Demokratin är inte självklar.

– Freden är inte självklar.

– Välståndet är inte självklart.

– Men om man raserar okunnighetens murar är allt möjligt. Inget måste förbli som det är. Det är alltid möjligt att ta nya steg framåt - i vetenskapen såväl som i politiken.

”Allt är möjligt”-temat uppskattas givetvis i ett USA som i sin grundsyn har haft just den sortens optimism ända sedan självständighetsförklaringen.

Att spåret därifrån till idag ingalunda varit rak är en annan historia, men med Merkels sätt att tänka blev åter ett annat USA än dagens en stund en möjlighet.

Hur det sen blir i verkligheten framöver är en öppen fråga - men så är det ju alltid med framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons