Annons

Janerik Larsson:Ångest är vår arvedel

Ett annat faromoment i samtiden
Ett annat faromoment i samtiden Foto: Jessica Gow

Eftersom jag är gammal nog att ha upplevt undergångsförutsägelsernas 60- och 70-tal då vetenskapen sa att hundratals miljoner människor skulle dö av svält några decennier senare är jag en liten smula skeptisk till nyare undergångars koppling till vetenskapen.

Under strecket
Publicerad

Men det jag hela tiden tyckt vara mest fascinerande är att de mest intensivt ångestkramande i politikens världs inte ett dugg bryr sig om vetenskapliga kalkyler eller analyser eftersom de i grunden har en hel annan grund för det de förespråkar.

Viktor Barth-Kron - snart i Expressen - skärskådar detta på ett sedvanligt klargörande sätt i dag i sin ”Veckan med Viktor” där han förklarar varför S och MP är som hund och katt.

Den sällsamma alliansen mellan S och MP har sin grund i Göran Perssons smarta omfamnande av ”den gröna rörelsen” på sin tid. Hans tanke var helt enkelt att piffa upp S-partiets image och bli attraktivare för unga, idealistiska väljare.

Nu sitter stackars Stefan Löfven där och ska förvalta detta helt absurda äktenskap där C inte gör livet mycket lättare....

I MP-världen är symbolik viktigare än verklighet och nostalgi viktigare än att tänka på framtiden.

Några exempel ur högen de senaste dagarna som illustrerar detta.

Vi har kärnkraftsfrågan. Här ett tänkvärt inlägg.

Vi har plastpåseskatten som skärskådas här.

Enligt Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM, innovations- och kemiindustrierna i Sverige, finns det inget positivt med att skatten införs.

Annons
Annons

– Den nya skatten kommer att leda till minskad återvinning av plast, ökad användning av förpackningar, ökad resursförbrukning och ökade koldioxidutsläpp. Det är väldigt svårt att se någon klimatnytta med det, säger hon.

(- - - )

Kritiken har även hörts från Åsa Domeij, tidigare ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för Miljöpartiet och numera hållbarhetschef på Axfood.

”Det är symbolpolitik som sänder fel signaler till både konsumenter och näringsliv vad gäller omställning till en mer cirkulär ekonomi. Plastbärkassarna är inte heller sådana som skräpar ned eftersom de används som soppåsar eller lämnas till materialåtervinning”, skrev hon i sin blogg på Axfood:s hemsida i slutet av september.

Vi har avfallsförbränningsskatten som skärskådas så här på Twitter:

Anton Steen

@antonmsteen

Idag klubbade regeringen förslaget på avfallsförbränningsskatt. Här är 6 argument mot skatten. 1. Regeringens utredare, myndigheter, industrin, energibranschen och Lagrådet har avstyrkt skatten. Alla dessa instanser pekar på att skatten inte får den effekt som avses.

2. Skatten styr mot ökade växthusgasutsläpp eftersom fossil plast beskattas lägre än biogent avfall. Det blir fyra gånger så hög skatt på rent biogent avfall som rent plastavfall.

3. Skatten styr mot minskad utsortering och återvinning av plast eftersom skatten blir högre ju bättre utsorteringen är. Nya utsorteringsanläggningar som har fått statligt stöd från Klimatklivet måste betala tillbaka samma bidragspengar genom den motverkande skatten.

4. Skatten slår mot den kommunala ekonomin och välfärden. Det blir en förmögenhetsöverföring från kommun till stat i ett läge då många kommuners ekonomi är mycket ansträngd.

5. Det finns många frågetecken kring dubbelbeskattning gentemot deponiskatten. Skatteverket har pekat på flera otydligheter vid tillämpningen av skatten. Det är ett dåligt berett förslag.

6. Skatten bryter mot energiöverenskommelsens formuleringar om en konkurrenskraftig fjärr- och kraftvärmesektor. Nyinvesteringar i kraftvärme för att lösa kapacitetsbristen i våra storstäder äventyras i ett ansträngt läge.

Samtiden har många säregna drag och en del av dessa är egentligen lika gamla som mänskligheten, men kanske trodde någon att i ”vår upplysta tid” skulle det se annorlunda ut.

Alls icke.

Ångest, ångest är min arvedel,
min strupes sår,
mitt hjärtas skri i världen.

(Pär Lagerkvist)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons