Annons

Ankarberg Johansson vill ta över KD

Den första kandidaten till den kristdemokratiska partiledarposten är klar. Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson säger till Expressen att hon ställer upp.
– Jag tror att jag kan medverka till att göra ett omtag för partiet.

Under strecket
Publicerad

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT Bild 1 av 1

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT Bild 1 av 1
Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna.
Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Lars Adaktusson säger nej till att bli Kristdemokraternas partiledare och en annan tänkbar kandidat, Ebba Busch Thor, avvaktar med sitt svar.

Då kliver partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson fram och bekräftar sin kandidatur till posten. Det har hon nu meddelat valberedningen.

– Jag har en lång erfarenhet av politiskt arbete och Kristdemokraterna, och också erfarenhet av att vara i en ledande position. Och jag känner att jag är redo att kandidera till partiledarskapet, säger hon i en intervju med Expressen.

Ankarberg Johansson, 50 år och ursprungligen från Huskvarna, avvaktar att svara på hur hennes eventuella ledarskap skulle skilja sig från Göran Hägglunds. Också vad hon vill betona för politik.

Hon säger att hon gärna hade sett ett extraval – partiet hade ”full beredskap” – och yttrar kritik mot Folkpartiet, som ska rösta med regeringen emot vårdnadsbidraget och kanske för en tredje öronmärkt pappamånad.

Partisekreteraren har sagt att hon positionerar sig i mitten av Kristdemokraterna.

– Ja, jag är nog en ganska tydlig kristdemokrat. Det vill säga, lite svårfångad på höger- och vänsterskalan, förklarar hon för Expressen.

De kristdemokratiska distrikten har februari ut på sig att nominera kandidater. Den 25 april väljs sedan partiledare på ett extrainsatt riksting.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons