Annons

Danmarks landsfader Jørgensen avliden

Danmarks tidigare statsminister Anker Jørgensen har avlidit, i en ålder av 93 år. Hans svenske kollega, Ingvar Carlsson, minns Jørgensen som en varm politiker med stark folklig förankring.

Under strecket
TT
Publicerad

– Han representerade verkligen det danska gemytet. Han var en person med stor värme och humor. Även när svåra och allvarliga saker diskuterades så var det med glimten i ögat från hans sida, säger Ingvar Carlsson till TT.

Det var på söndagseftermiddagen som budet att den man som för många danskar symboliserade begreppet landsfader somnat in omgiven av sina närmaste.

– Anker finns inte längre bland oss. Det kommer att ta tid för oss att förstå. Det kommer att ta tid innan det sjunker in i oss. Anker var en av de stora personligheterna i den danska historien under det 20:e århundradet, säger de danska socialdemokraternas nuvarande ledare Mette Frederiksen.

Drude Dahlerup, statsvetare med dansk bakgrund på Stockholm universitet, sammanfattar Jørgensens ställning i hemlandet med tre ord: Folkkär, folklig och äkta.

– Han kom ju ur fackföreningsrörelsen och var den siste statsminister som saknade formell utbildning. Han var också den siste riktige arbetaren som blev statsminister. Alla gillade honom, och i arbetarklassen gillade man honom för att han var en av de egna, säger Dahlerup till TT.

Även Ingvar Carlsson, som själv tillträdde som socialdemokratisk statsminister efter att Jørgensen slutat på sin post, betonar den danske statsmannens folkliga stöd.

– Med sin fackliga bakgrund så hade han också en stark folklig förankring och det märktes när man var med honom på partimöten i Danmark att han hade mycket nära till sina väljare och sina sympatisörer.

Ingvar Carlsson tillägger att Anker Jørgensen var en stor förespråkare för nordiskt samarbete.

– När han blev utsedd till ny partiledare, så var bland det allra första han gjorde att resa upp till Stockholm och tala på vår riksdagsgrupp. Han såg det som viktigt att omedelbart presentera sig för sina nordiska vänner, säger Ingvar Carlsson uppskattande.

Begravningen kommer troligen att äga rum lördagen den 2 april på Vestre Kirkegaard i Köpenhamn.

Sveriges förre statsminister Ingvar Carlsson (S) minns Anker Jørgensen som en varm politiker med stark folklig förankring.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons