Annons

”Anklagar regeringen för att slakta sin befolkning”

Per Bolund (MP) anklagar Jimmie Åkesson (SD) för att urholka det politiska samtalet.
Per Bolund (MP) anklagar Jimmie Åkesson (SD) för att urholka det politiska samtalet. Foto: Emma-Sofia Olsson, Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Jimmie Åkesson säger att de svenska dödstalen är en “massaker” i en intervju med Aftonbladet. Nu möts SD-ledaren av hård kritik. ”I dag vaknar vi till att Jimmie Åkesson sätter ett nytt lågvattenmärke det politiska samtalet”, skriver Annika Strandhäll (S) på Facebook.

Under strecket
Publicerad

I en intervju med Aftonbladet som publicerades i torsdags kommenterar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att nära 4 800 människor i Sverige avlidit i covid-19, många av dem inom äldreomsorgen:

– Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas. Man trodde att när vi fått en allmän smittspridning så ska vi kunna skydda riskgrupper. Men det är tydligt att det inte har fungerat någonstans, inte i Sverige heller, säger han till Aftonbladet.

Nu möter uttalandet kritik, bland annat från finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

– Antingen menar han det han säger bokstavligt, och då anklagar han regeringen för att slakta sin egen befolkning och det är ju en fullständigt vansinnig anklagelse, eller så försöker han bara använda ett högt tonläge och urholkar då förtroendet för det politiska samtalet, säger Per Bolund till Aftonbladet.

I ett inlägg på Facebook kommenterar riksdagsledamoten och före detta socialförsäkringsministern Annika Strandhäll Jimmie Åkessons uttalande: 

Annons
Annons

”I dag vaknar vi till att Jimmie Åkesson sätter ett nytt lågvattenmärke det politiska samtalet. Jimmie Åkesson anklagar regeringen för massmord”, skrev hon på torsdagen.

Annika Strandhäll kommenterar också att KD-ledaren Ebba Busch i SVT:s Agendas partiledardebatt i söndags sa att regeringen “med berått mod” låtit smittan spridas.

”Det är trist att se hur populisterna i svensk politik nu inte skyr några medel för att sprida sitt gift, skapa oro, otrygghet och undergräva den politiska stabiliteten i en tid vi behöver samling i politiken och fortsatt ansvarstagande”, skriver Strandhäll.

I en ledare i Dagens Nyheter, oberoende liberal, skriver Amanda Sokolnicki om Jimmie Åkessons och Ebba Buschs uttalanden. Sokolnicki tar upp att Ebba Busch i slutet av april talade om att hon krokade arm med statsminister Stefan Löfven och att Jimmie Åkesson i mars, när viruset börjat sprida sig i Europa, valde att resa till Turkiet för att dela ut flygblad till flyktingar.

”Om hyckleri vore en konstart hade de båda varit prisbelönta”, skriver Amanda Sokolnicki.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons