Annons

NMR-ledaren Simon Lindberg släppt

En motdemonstrant begärs häktad efter NMR:s demonstration i lördags. 23 personer från NMR som har suttit anhållna för våldsamt upplopp har släppts på fri fot, men misstankarna kvarstår.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Motdemonstranten är en ung man som misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp, rapporterar Göteborgs Posten.

– Jag kan bekräfta att en mansperson, en motdemonstrant, har begärts häktad under seneftermiddagen, säger åklagaren Mats Ihlbom till tidningen.

Häktningsförhandlingen äger rum under tisdagseftermiddagen.

Samtidigt har 23 personer som har suttit anhållna släppts på fri fot på måndagen. Även ledaren för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) Simon Lindberg och ytterligare två högt uppsatta ledare inom NMR har suttit anhållna.

– En poliskvinna ringde upp mig och berättade att hon hade hållit ett förhör med Simon och att anhållningsbeslutet hävts, säger advokaten Göran Insulan till tidningen.

Två åklagare i Göteborg har tagit itu med utredningarna kring det som hände. Utredningsläget uppfattas som gott. Det finns gott om filmmaterial och polisen har hållit flera förhör.

– Det är en separat händelse med ett stort antal misstänkta, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Enligt förundersökningsledaren, åklagaren Ulrika Åberg, saknas det dock häktningsskäl för 23 av de 24 misstänkta eftersom de inte bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen.

Annons
Annons

"De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet", säger hon i ett pressmeddelande.

Hon utesluter inte att fler kan komma att misstänkas för brott framöver.

Vid lunchtid på måndagen hade elva framställningar om offentlig försvarare inkommit till tingsrätten och fler är att vänta. Det har beslutats att bara Göteborgsadvokater får anlitas som offentliga försvarare.

Flera av de anhållna, däribland Simon Lindberg, hade begärt att få en namngiven Stockholmsadvokat med invandrarbakgrund, men nekats honom som biträde. Han företräder Simon Lindberg i ett annat mål.

Fler av de andra anhållna meddelar via sina advokater att de nekar till brott, enligt uppgifter till P4 Göteborg.

Åklagarna har också fått in polisanmälningar om hets mot folkgrupp. De hanteras i en särskild ordning.

Flera polisanmälningar för förtal har också gjorts på grund av plakat som användes under den nazistiska demonstrationen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På plakaten, som bars av personer i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg, hängdes en rad politiker och journalister ut och kallades förbrytare.

Raoul Wallenbergs Academy gör en anmälan om upphovsrättsbrott. På en skylt i NMR-tåget förekom en bild på Christer Mattsson, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet. Den är tagen av akademin och har använts utan tillstånd.

"Vi gör nu en anmälan till polisen för brott mot upphovsrätten. Yttrandefriheten får aldrig användas som ursäkt för att hota eller hata" skriver Sarah Scheller, verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons