Annons

Ann Linde har bokat möte med Israels ambassadör

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Den nya utrikesministern spiller ingen tid. Relationen med Israel måste förbättras enligt Ann Linde. Ett sätt att nå dit blir att arbeta för mer handel länderna emellan och att understryka regeringens arbete mot antisemitism.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

– Det känns skitbra, säger hon på den breda skånskan.

Ann Linde har fått en kort minuts paus innan ännu en direktsändning ska dra igång, men också på en fråga mellan intervjuer är hon karaktäristiskt tydlig och kortfattad i svaren. Och att det känns skitbra är inte konstigt. Sett i backspegeln går faktiskt handelsminister Ann Lindes karriär i nästan spikrak linje mot utrikesministerposten. Hon har suttit i styrelsen för Olof Palmes internationella center, och varit partiets internationella sekreterare i flera år. Dessutom har hon haft internationella uppdrag för Socialdemokraterna i EU innan hon blev EU-minister.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att både ha en bra relation med Palestina och Israel.

Som ny utrikesminister är det prioriterat att förbättra relationen till Israel som under föregångaren Margot Wallström har varit minst sagt spänd.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att både ha en bra relation med Palestina och Israel och det kommer jag att jobba för, säger hon.

Är det ett problem att relationen ser ut som den gör nu?

Annons
Annons

– Jag tror att den kan förbättras på olika sätt och det kommer jag att jobba för. Jag har till exempel ett inbokat möte med Israels ambassadör redan.

Vad ska du ta upp på det mötet?

– Jag har varit i Israel och träffat handelsministern, så det är inte så att vi inte har haft några relationer alls. Det är viktigt att vi fortsätter att ha det, och det kommer jag att säga till honom. Sen kommer vi att ha en stor konferens mot antisemitism, och det ska jag också ta upp med ambassadören.

Också i frågan om kärnvapennedrustning kunde skönjas en viss förskjutning i jämförelse med Margot Wallströms tidigare linje. För trots att Wallström till slut fick vika sig i frågan om FN:s kärnvapenförbud hävdade föregångaren att det idealiska hade varit en påskrift.

Var det fel av regeringen att inte ställa sig bakom FN:s kärnvapenförbud?

– Jag ställer mig helt bakom regeringens beslut. Det var en del skrivningar som inte var bra där. Men vi kommer att ha en observatörsroll. Och det är inte så att frågorna är mindre viktiga bara för att vi landade i att det inte var läge, säger Ann Linde.

Nyligen gick Ann Linde emot Frankrikes president Macron i frågan om Amazonas. Hon menade att det vore fel väg att gå om man avslutar handelsavtalen med Brasilien.

Måste Sverige sätta större press på Brasiliens president Bolsonaro?

– Jag tror att vi ska göra allt vad vi kan för att sätta större press på Bolsonaro. Amazonas är något som gäller hela världen och inte bara Brasilien. Samtidigt tror jag att det är fel väg att inte skriva på Mercosuravtalet som Macron hotade med. Där finns ett avsnitt om hållbar utveckling, och ett avsnitt där Brasilien har åtagit sig att beskoga 12 miljoner hektar skog, det är lika mycket som fyra Belgien.

– Man kan välja att antingen fortsätta med handel med Brasilien enligt WTO:s regler där det inte finns någonting om hållbarhet, eller så följer man det avtal som nu finns och får därmed ett verktyg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons