Annons

Ann Linde måste svara på frågorna

Under strecket
Publicerad

Huvudpoängen med demokrati är att medborgarna kan byta ut laget som styr dem, antingen för att de misskött sig eller för att några andra verkar vettigare. Om detta ska kunna göras på ett bra sätt måste dock medborgarna få korrekt information om de folkvaldas förehavanden. Därför behövs en fri press som tillåts ställa kritiska frågor, inte bara smickra de mäktiga, som i diktaturer. Men det räcker inte. Det krävs också transparens, med fri tillgång till offentliga handlingar. Dessutom måste makthavarna faktiskt svara på frågorna. Politiker som vägrar göra det förverkar mandatet de har fått via röstsedeln.
Transportstyrelsens IT-skandal är fortfarande höljd i dunkel. Trots att Stefan Löfven i juli lovade att informera om allt så snart regeringen fått en samlad bild har detta ännu inte skett.

Ann Linde (S), nu EU- och handelsminister, fick som statssekreterare till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman information av Säpo i september 2015. Hon var alltså en av de första som blev informerade. Säpo rekommenderade ett stopp för outsourcingen av känslig information i november. Varför gjorde man inte det då?

Annons
Annons

Det vet vi inte. Ann Linde vägrar nämligen att svara på frågor. I två månader har DN försökt få en intervju, berättar de. Hennes presstjänsteman motiverar beslutet att avstå med ett absurt resonemang om att DN-läsarna inte längre är intresserade och att det därför inte är aktuellt för Lindee. I stället för att svara på frågor kommenterar alltså regeringsföreträdare hur Sveriges största dagstidning ska arbeta. Och vadå inte aktuellt för ministern att besvara kritiska frågor? Det är inte upp till ministrar att avgöra när frågor om deras yrkesutövning är aktuella eller inte.

När Ann Linde i går intervjuades om andra saker i SvD/Aftonbladets nya program Ekonomistudion fick hon en kort fråga om IT-skandalen. Då kallade hon det trams att hon kunde ha gjort något åt det hela. Men ändå vägrar Linde svara på de relevanta frågorna. Om det är trams borde det ju vara enkelt att reda ut. Vad är det hon döljer?

Demokrati fungerar bara genom ansvarsutkrävande. Ann Linde och regeringen agerar inte som demokratiska politiker när de duckar kritiska frågor. Det är respektlöst mot väljarna. Kom ihåg detta på valdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons