”Sverige, EU och FN måste försöka få slut på det här vansinnet”, säger Ann Linde.
”Sverige, EU och FN måste försöka få slut på det här vansinnet”, säger Ann Linde. Foto: Gunilla von Hall

Ann Linde på hemlig resa – skakad av krigets vardag

Ann Linde blev rejält skakad över krigets vardag när hon under stor sekretess landade bland spillrorna i Jemen. ”Jag har aldrig sett något liknande”, säger hon. SvD:s Gunilla von Hall var enda journalist med på resan – där Linde fastnade mellan ett fårhuvud och en kalasjnikov.

Publicerad

 

ADEN Säkerhetsarrangemangen var rigorösa. Planeringen pågick i veckor under största sekretess med personal på plats i Jemen och Saudiarabien för att kontrollera om resan till ett av världens värsta krig kunde ske.

Ända in i sista stund var det oklart om den svenska utrikesministern kunde flyga in i Jemen. Förra utrikesministern Margot Wallström tvingades blåsa av en resa till Jemen förra året efter att våldsamma strider blossat upp.

Aden är en livlös stad som ligger i spillror efter fem års konflikt.

Men på torsdagen kunde Ann Linde landa i den regeringskontrollerade kuststaden Aden vid Arabiska havet. Hon är den första utrikesminister som besöker Jemen sedan kriget startade för fem år sedan. Ett krig med explosiv inblandning från stormakterna som lett till den värsta humanitära krisen i modern tid.

– Allting är så förstört. Det är ruiner, bombade hotell och otroligt fattiga människor som bara sitter på gatorna. En enorm förödelse, utbrister Ann Linde när hon lotsas genom staden under stort säkerhetsuppbåd.

Hon är tydligt tagen av förstörelsen och säger att det känns ”ganska tröstlöst”.

– Detta krig har pågått så länge och det finns en slags uppgivenhet som var värre än jag trodde.

Med bil genom Adens förstörda gator.
Med bil genom Adens förstörda gator. Foto: Gunilla von Hall

Synen som möter här i Jemens fjärde största stad är gripande. Längs dammiga och spruckna gator syns sönderbombade hotell, byggnader prickiga av kulhål och utbrända bilar. En pastellfärgad nöjespark ligger övergiven och förfallen i centrum – här hörs inga barns skrikande skratt.

Annons

Inga marknader så långt ögat når, och flertalet restauranger är igenbommande. Få människor syns på gatorna, men på vissa trottoarer sitter tiggande kvinnor med småbarn. Vid militära vägspärrar står trötta soldater beredda med vapen i händerna.

En skolbok slängd på marken i krigsmärkta Aden, där alla statliga  skolor har stängts fram till juni.
En skolbok slängd på marken i krigsmärkta Aden, där alla statliga skolor har stängts fram till juni. Foto: Gunilla von Hall

Aden är en livlös stad som ligger i spillror efter fem års konflikt. Det är en bjärt kontrast till stadens geografiska skönhet med lång kustlinje vid det böljande havet och snusbruna berg i fjärran. I en annan värld kunde detta vara Mellanösterns svar på italienska Amalfikusten.

Men detta är nu Jemen där 80 procent av befolkningen överlever dagen med humanitär hjälp och mer än fyra miljoner har flytt sina hem. Befolkningen plågas regelbundet av malaria och denguefeber och nu finns fruktan för coronaviruset – särskilt som det ännu inte finns en enda isoleringsmöjlighet i hela Jemen.

Annons

Tre miljoner människor lider dessutom av akut undernäring i Jemen. Skakande bilder av svältande barn kablas regelbundet ut över världen vilket leder till förfäran och fördömanden. Men sedan vänds strålkastarna bort från Mellanösterns fattigaste land.

– Det är så tragiskt. Det är ju ett väldigt komplicerat krig med många aktörer, säger Ann Linde.

1/2

Några pojkar spelar fotboll på en dammig och sprucken gata.

Foto: Gunilla von Hall
2/2

Aden.

Foto: Gunilla von Hall

Konflikten är otvivelaktigt komplex och består numera av flera krig inom kriget. Dels strider regeringsstyrkor i söder mot huthirebeller i norr. Bakom rebellerna står Iran, medan regeringsstyrkorna stöds av en militär allians som leds av Saudiarabien och där bland annat Förenade Arabemiraten och USA ingår. På så sätt är konflikten ett ombudskrig mellan de regionala ärkefienderna Saudiarabien och Iran. Båda sidor har anklagats för krigsbrott mot civila.

Men det har även skett en splittring i söder mellan regeringen och separatistgruppen STC. Det har utgjort ett hot om ökat sönderfall. Dessutom finns myriader med välbeväpnade klaner som slåss.

– Det är svårt för människor att förstå denna komplexa situation. I stället sjunker Jemen undan när Syrien och Libyen hamnar överst trots att Jemen är den största humanitära katastrofen i världen, säger Ann Linde.

Annons

– Samtidigt känner jag att Sverige, EU och FN måste försöka få slut på det här vansinnet, säger Ann Linde.

En av dem som lever mitt i detta inferno är den 32-åriga tandläkaren Ghosoon Bazugifan. Hon berättar om ett lyckligt liv som nygift med planer på karriär och familj, när vi träffas i Aden denna solvarma torsdag. När kriget intensifierades 2014 stängdes plötsligt hennes universitet i Aden och hon kunde inte gå klart sista kursen. Hon flyttade till sin man i huvudstaden Sanáa.

– Två timmar efter att jag flugit från Aden stängdes flygplatsen. Och två dagar efter att jag kommit till Sanáa startade bombningarna. Sedan gick det snabbt utför.

Efter några månader blev Ghosoon gravid och när bombningarna fortsatte beslutade de sig för att fly. De tog med hela familjen med systrar, bröder och hennes mamma. Målet blev Malaysia, det enda land där jemeniter kunde få visum på flygplatsen. Där födde hon sonen Sam, som har en svår genetisk ögonsjukdom.

– Vi hade sålt bilen och andra tillhörigheter. Jag sålde även guldsmycken som jag fått på bröllopet för att vi skulle klara oss i Malaysia.

Annons
”Jag tror inte att detta krig tar slut på länge”, säger Ghosoon Bazugifan.
”Jag tror inte att detta krig tar slut på länge”, säger Ghosoon Bazugifan. Foto: Gunilla von Hall

Men varken hon eller maken hittade något jobb, och till slut återvände de till Jemen – och krigsscenen.

– Det bombades natt och dag. Att gå utanför huset var ett spel på liv och död. Vi sov i hallen intill ytterdörren, så långt från fönstren som möjligt. Det var enda säkra stället.

– Det enda jag kunde tänka var att min son skulle överleva. Det gjorde inget om jag dog.

Nu är sonen fyra år och alla i Ghosoons familj har hittills klarat sig undan bombregnet. Men maken har fortfarande inget jobb, och hon hankar sig fram som tolk åt FN-delegationer. De gör allt för att få pengar till sonens alltmer komplicerade operationer som måste göras utanför landet.

Vilket framtid ser du för din familj och Jemen ?

– Vi har ingen annanstans att ta vägen. Och jag älskar mitt hemland, men är förkrossad över hur det förstörts. Utomstående krafter har bidragit till att jemeniter slåss alltmer mot varandra.

Annons

– Jag tror inte att detta krig tar slut på länge. Det är visserligen lite lugnare nu. Men det känns som om det är lugnet före stormen.

Ann Linde förde samtal med representanter för saudiska och jemenitiska regeringen.
Ann Linde förde samtal med representanter för saudiska och jemenitiska regeringen. Foto: Gunilla von Hall

Hon berättar hur alltfler människor lämnar jobb som lärare och ingenjörer för att gå med i armén – som betalar dubbelt så mycket och dessutom erbjuder ett mål mat om dagen.

– Det är mer lönsamt att stå med vapen vid en vägspärr än i katedern på en skola.

Själv lever Ghosoon bara från dag till dag, med blekt framtidshopp. En avlägsen dröm är att Jemen ska bli ett fredligt land som kan fungera som en federal och decentraliserad stat.

– Men just nu vaknar jag bara med en tanke i huvudet på morgonen: har vi någon elektricitet i dag?

Ann Linde tror däremot att det finns en ljusning. Saudiarabien har på senare tid signalerat att man vill ha en lösning och ta sig ur konflikten. Det finns en enorm krigströtthet bland saudierna, striderna kostar mycket pengar och de saudiska bomberna har lett till internationell badwill. Efter samtal med representanter för saudiska och jemenitiska regeringen under de senaste två dagarna konstaterar Linde:

Annons

– Jag har nu fått bekräftat att saudierna verkligen vill dra sig ur och hitta lösningar på konflikten.

Men hur ska det gå till?

Linde lyfter den så kallade Stockholmsöverenskommelsen som slöts mellan regeringen och rebellerna i december 2018. Det var första gången parterna kunde enas om någonting.

– Den hindrade en stor drabbning mellan regeringen och rebellerna i hamnstaden Hodaida. Det gjorde att FN kom på plats och kunde se till att humanitär hjälp kom in.

– Båda parter säger att de vill fortsätta och inte lämna Stockholmsöverenskommelsen. Men det behövs mer internationellt tryck för att den ska genomföras med fångutväxling och tillbakadragande av trupper, säger Linde och understryker att Sverige talar med båda sidor i konflikten.

Sönderbombat hotell i Aden.
Sönderbombat hotell i Aden. Foto: Gunilla von Hall
Annons

Den andra ljusglimten är den så kallade Riyadhöverenskommelsen som kan lösa bråket mellan regeringen och STC-separatisterna i söder. Den slöts i höstas och innebär att de ska snickra ihop en gemensam regering, något som ännu inte skett. Det skulle göra att man stoppade ”konflikten inom konflikten”.

Det krävs en kompromiss. Men för Iran handlar det i dag mycket om geopolitiskt inflytande.

Men viktigast är att en fredsprocess startar som leds av FN. Det är enda hållbara vägen på sikt, menar Linde.

– En FN-ledd process måste ske parallellt med Stockholmsöverenskommelsen. Det är också viktigt att internationella samfundet står fast vid att Jemen ska vara ett enat land.

– Det gäller också att huthierna och Iran visar politisk vilja. Det krävs en kompromiss. Men för Iran handlar det i dag mycket om geopolitiskt inflytande.

Ann Lindes unika besök i Jemen slutade alltså på ett svagt plus. Om man räknar bort när hon fastnade mellan ett nystekt lammhuvud på jättelikt fat och livvakternas automatvapen förstås. Krocken skedde under lunchen hos Jemens vice premiärminister Salem al Khanbashi.

– När vi satt oss ner tittade jag rätt in i ett fårahuvud på bordet. Jag vände omedelbart bort huvudet. Men stirrade då rakt in i pipan en stor kalasjnikov. Det blev en minnesvärd lunch här i Jemen – vid sidan om allt annat denna intensiva dag, säger Linde.

SvD:s reporter Gunilla von Hall i Aden, Jemen.
SvD:s reporter Gunilla von Hall i Aden, Jemen. Foto: Gunilla von Hall

Med bil genom Adens förstörda gator.

Foto: Gunilla von Hall

En skolbok slängd på marken i krigsmärkta Aden, där alla statliga skolor har stängts fram till juni.

Foto: Gunilla von Hall

Några pojkar spelar fotboll på en dammig och sprucken gata.

Foto: Gunilla von Hall

Aden.

Foto: Gunilla von Hall

”Jag tror inte att detta krig tar slut på länge”, säger Ghosoon Bazugifan.

Foto: Gunilla von Hall

Ann Linde förde samtal med representanter för saudiska och jemenitiska regeringen.

Foto: Gunilla von Hall

Sönderbombat hotell i Aden.

Foto: Gunilla von Hall

SvD:s reporter Gunilla von Hall i Aden, Jemen.

Foto: Gunilla von Hall