Annons

Ann-Sofie Dahl: Den svenska populariteten dalar i Natokretsar

Dubbel moral i regeringen. Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist.
Dubbel moral i regeringen. Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Daniella Backlund
Under strecket
Publicerad

Gäst | Sverige och Nato

I Nato har svenskar länge varit poppis. Guldkortslandet, ”partner number one”, säkerhetsproducenten som alltid ställt upp och man kunnat lita på.

Men det var då det. Sedan Sverige tvärtemot alla Nato-länder röstade för FN-konventionen mot kärnvapen i somras har svenskar mötts med allt annat än glada miner i högkvarteret i Bryssel.

Under mitt besök i Nato HQ i förra veckan var det mest bara irriterade suckar när Sverige kom på tal. Alla varningar från Nato om konsekvenserna av ett svenskt undertecknande av avtalet gick uppenbarligen länge spårlöst förbi under kristallkronorna på Gustaf Adolfs torg.

”Enligt svensk uppfattning”, förklarades det övermodigt från UD, skulle vare sig partnerskapet med Nato eller de bilaterala försvarsavtal som Löfvenregeringen satsat så mycket krut på – kärnvapenländerna USA och Storbritannien inkluderade – påverkas av ett svenskt undertecknande.

Det fick den amerikanske försvarsministern att höja tonläget, i hopp om att budskapet äntligen skulle gå in. En förlängning av det svenska deltagandet i Enhanced Opportunities Program, Natos exklusiva guldkortsklubb med de fem mest framträdande partnerländerna, kan Sverige glömma om kärnvapenavtalet undertecknas, förklarade James Mattis från Pentagon.

Annons
Annons

EOP löper nämligen på treårsbasis och ska omförhandlas nu i oktober.
Liknande allvarsord kom, om än aningens mer inlindat, från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett pressmeddelande i veckan. Det svensk-amerikanska försvarsavtal som varit försvarsminister Peter Hultqvists stora stolthet kan även det leva farligt om regeringen fortsätter på den inslagna vägen på tvärs mot sina samarbetsländer, av vilka några just nu samövar med svenska försvaret i Aurora 17.

Även partnerkompisen Finland, som delar korridor med Sverige i Manfred Wörner Building i Nato-högkvarteret, är högeligen irriterat över det svenska FN-kramandet. Med sin mer verklighetsförankrade hållning har Finland aldrig haft en tanke att rösta för avtalet. Men nu riskerar Finland att dras med i fallet av Sverige.

Det är som om Margot Wallström förlorat jordförbindelsen i sin begeistring över alla de möjligheter till utrikespolitisk aktivism i Palmes anda som öppnat sig med den svenska platsen i FN:s säkerhetsråd. Den självutnämnda moraliska stormaktens återkomst, och lika dubbelmoralisk nu som då.

Detta alltmedan Nordkorea dagligen och stundligen avfyrar sina robotar i grannskapet – bland annat över Japan, som trots att det själv genomlevt ett kärnvapenanfall röstade mot avtalet – och hotar världen med apokalyps.
Och allt medan ryssarna levererar nya tunga vapenarsenaler till Kaliningrad, på andra sidan Östersjön, och har infogat taktiska kärnvapenattacker för att ”de-eskalera” regionala konflikter i sin försvarsdoktrin.

Nu ska avtalet ytterligare utredas, för det gick visst lite väl snabbt i somras. Kanske frågan kan skjutas upp till den dag när Sverige har lämnat sin stol i säkerhetsrådet. Eller ännu hellre helt läggas på hyllan. Och kanske Sverige då med tiden kan återfå sin forna popularitet i Nato.

ANN-SOFIE DAHL är docent i internationell politik och nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

ann-sofie.dahl@mail.dk

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons