Annons

Anna Careborg ny chefredaktör på SvD

Anne Careborg är ny chefredaktör och vd för Svenska Dagbladet. Hon har varit tf sedan januari.
Anne Careborg är ny chefredaktör och vd för Svenska Dagbladet. Hon har varit tf sedan januari. Foto: Staffan Löwstedt

Anna Careborg tillträder i dag som permanent chefredaktör och vd för Svenska Dagbladet. Hon har sedan årsskiftet varit tillförordnad i rollen. I samband med detta går Fredric Karén in i en ny och övergripande redaktionell roll i SvD:s ägarkoncern Schibsted.

Under strecket
SvD
Publicerad

Anna Careborg och Fredric Karén.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

Fredric Karén gick i januari i år på tjänstledighet från tjänsten som publisher – chefredaktör, vd och ansvarig utgivare – för Svenska Dagbladet för att under ett år hjälpa den kanadensiska mediekoncernen Torstar Corporation med digitalisering och utveckling mot digitala prenumerationer.

Anna Careborg tillträdde då som tf publisher för SvD.

Nu är det klart att Fredric Karén kommer tillbaka till en helt ny roll inom Schibsted där han får ett särskilt ansvar för att bistå koncernens tidningar i den digitala transformationen och stärka det redaktionella samarbetet mellan Schibsteds tidningar i Sverige och Norge – också över landsgränserna.

– Jag är otroligt glad över att Fredric tackat ja till den här rollen. Han har en lång och solid redaktionell erfarenhet och har genomfört omfattande omställningsprocesser över lång tid – och lett dessa på ett utmärkt sätt och med gott resultat. Dessutom är han en genuin samarbetsman, säger Siv Juvik Tveitnes, chef för Schibsted News Media.

– Efter alla mina fantastiska år på SvD kan jag inte tänka mig ett roligare och mer meningsfullt sätt att gå vidare än att få göra mitt yttersta för att journalistiken på en mer övergripande nivå inom koncernen även fortsättningsvis ska stå stark. Uppdraget påminner mycket om det jag gör här i Toronto, att transformera de redaktionella verksamheterna och göra dem mer bärkraftiga – såväl ekonomiskt, organisatoriskt som innehållsmässigt, säger Fredric Karén.

Annons
Annons

Anna Careborg och Fredric Karén.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
Anna Careborg och Fredric Karén.
Anna Careborg och Fredric Karén. Foto: Malin Hoelstad

När Anna Careborg i vintras tog över ansvaret att leda Svenska Dagbladet satte hon tillsammans med de anställda igång ett omfattande förändringsarbete med det övergripande målet att ge SvD:s läsare en tidning som fullt ut svarar mot de krav som ställs på en modern tidning online och ta Svenska Dagbladet till en ny position på mediemarknaden. Det arbetet kommer hon nu att ta vidare i sin nya permanenta roll.

– Det känns väldigt roligt och hedrande att få förtroendet att fortsätta leda Svenska Dagbladet. Att tillsammans med mina fantastiska kollegor på SvD och i Schibsted jobba vidare med det förändringsarbete vi påbörjat på tidningen under året. Jag känner mig ödmjuk inför de stora utmaningar vi står inför, samtidigt tror jag väldigt mycket på kvalitetsjournalistiken framåt och ser ett ökande behov i samhället av riktigt bra granskande och fördjupande nyhetsarbete, säger Anna Careborg.

Siv Juvik Tveitnes är glad att Anna Careborg vill fortsätta som SvD:s publisher:

– Anna har fått väldigt mycket gjort på relativt kort tid och jag tycker det är otroligt häftigt att se hur SvD nu verkligen satsar på att skapa ett riktigt lyft för läsarna. Det ska bli spännande att följa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons