Annons

Janerik Larsson:Anna Ekström på villovägar

Skyller alla problem på friskolorna
Skyller alla problem på friskolorna Foto: Claudio Bresciani
Under strecket
Publicerad

Jag har nyss lyssnat på Ekots lördagsintervju med Anna Ekström.

Det är beklämmande att hon låtsas som om alla problem i den svenska skolan beror på friskolereformen.

Det är intellektuellt ohederligt.

För det första så måste man göra jämförelsen med hur det skulle sett ut utan friskolorna. Jag är övertygad om att en sådan analys skulle komma fram till att självklart har friskolereformen haft stora positiva effekter.

Både som inspirationskälla för andra skolor och givetvis för att många friskoleelever fått en bättre undervisning än de annars skulle fått.

Eftersom det är en begränsad del av alla elever som gått i dessa skolor är det så klart svårt att göra den analysen.Men tankefiguren är viktig.

För det andra handlar kritiken mot friskolorna – inte minst från de lärarfack som är motståndare – om att helt andra problem lastas på den lilla delen friskolor. Det handlar om problem som beror på andra skolreformer, om lärarutbildningen, som synen på ordning och reda i skolan etc.

Jag ser i Wall Street Journal idag en intressant artikel om hur det mäktiga amerikanska lärarfacket bekämpar skolor som skapat mycket bättre resultat än de skolor som lärarfacket slåss för.

Annons
Annons

Det belyser en aspekt som aldrig dyker upp i den svenska debatten, nämligen att kvalitet i utbildningssystemet är en problematik i en stor del av OECD-länderna – med vissa lysande undantag.

Foreign Affairs har en intressant artikel om kvalitetsproblemen i det japanska utbildningssystemet.

Enligt Anna Ekströms analysförmåga är det givetvis valfriheten i det svenska skolsystemet som är orsak till dessa amerikanska och japanska problem.

Kvar står som Timbros VD Karin Svanborg Sjövall påpekade i den efterföljande diskussionen att detta i grunden handlar om något helt annat än önskemål om bättre skolresultat i Sverige. Detta är en ideologisk strid där en nyväckt vänsterrörelse fått vind i seglen.

Jesper Bengtsson på Tiden trodde i diskussionen i ekot att S måste gå fram med total konflikt i välfärdsfrågorna eftersom man annars kommer att förlora det parlamentariska stödet från V. Det tror jag inte stämmer.

I decennier har V och dess föregångare stött S-regeringar eftersom man inte haft något alternativ. Och S-regeringar i minoritet har i decennier klarat sig genom parlamentarisk fingerfärdighet.

Det är faktiskt denna historiska erfarenhet som socialdemokratin behöver återvända till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons