Annons

Starbrink tvingas lämna Liberalernas styrelse

Anna Starbrink.
Anna Starbrink. Foto: Lars Pehrson

Efter sex år tvingas Stockholmsliberalernas Anna Starbrink lämna partistyrelsen vid landsmötet senare i november.

– Jag uppfattas nog som lite besvärlig eftersom jag så tydligt ville ha Erik Ullenhag som partiledare, säger Anna Starbrink till SvD.

Under strecket
Publicerad

Starbrink har sex år bakom sig i partistyrelsen.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

Liberalernas regionråd i Stockholm, Anna Starbrink, är besviken över att hon inte får fortsatt förtroende att sitta i den nya partistyrelsen som ska väljas på landsmötet i Västerås 15–17 november. Valberedningens förslag innebär att hela 14 av totalt 25 namn till partistyrelsen är nya.

– Några har väl blivit petade som jag, andra har velat sluta på egen begäran. I mitt fall har man nog uppfattat mig som lite besvärlig och därför har jag blivit avsatt och avpolletterats av den nya ledningen. Jag var ju väldigt tydlig med att jag ville ha Erik Ullenhag som partiledare och inte Nyamko Sabuni, säger Anna Starbrink.

Anna Starbrink var pådrivande för Januariavtalet och tyckte egentligen att det hade varit naturligt att gå längre, att Liberalerna även borde ta plats i regeringen.

– Den linjen uppfattas säkert som långtgående i ett läge när partiet verkar fundera på vägvalet framåt även om Nyamko Sabuni säger att vi ska hålla fast vid Januariavtalet. Men där skulle jag önska mig lite mer entusiasm i det samarbetet.

Starbrink har sex år bakom sig i partistyrelsen. Hon har också under lång tid haft det största ansvaret för partiets sjukvårdspolitik. Trots att hon inte suttit i riksdagen har hon under Jan Björklunds regim varit Liberalernas vårdpolitiska talesperson. Men även på den posten är hon nu utbytt, till förmån för riksdagsledamoten Lina Nordquist.

Annons
Annons

Starbrink har sex år bakom sig i partistyrelsen.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1
Starbrink har sex år bakom sig i partistyrelsen.
Starbrink har sex år bakom sig i partistyrelsen. Foto: Emma-Sofia Olsson

Anna Starbrink säger att hon har förståelse och respekt för att en ny partiledning vill forma ett nytt lag. Hon är besviken över att hon inte ingår där, men känner sig samtidigt befriad.

– Nu kan jag tala mera fritt om mina frågor och jag kommer inte släppa sjukvårdsfrågorna, säger hon.

Valberedningens ordförande Lars Persson Skandevall avfärdar påståendet att Anna Starbrink blivit avpolletterad för att hon ville ha en annan partiledare efter Jan Björklund.

– Någon sådan koppling finns inte. Vi har gjort en stor förnyelse och har diskuterat över 100 namn där Anna Starbrink var ett av dem. Men vi har gått på vilket team som är det mest lämpliga att företräda partiet när det gäller geografisk spridning och olika kompetenser, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons