Annons

Anna Wennblad: Tankeförbud förändrar inget

Under strecket
Publicerad

Hej och välkomna till sfi! I dag ska vi diskutera vad kvinnor och män gör. Fatima, vad gör du hemma?

– Jag städar varje dag, dammsuga. Diska, tvätta kläder, laga mat.
– Oj vad mycket du gör varje dag! Måste du städa varje dag?
– Ja min man och mina söner de gå in med skor. Det blir grus och sand.
– Kan de inte ta av sig skorna då, när de går in?
– Haha, nej. Min man gå in, sitta soffa, titta teve.
– Skulle du vilja ha ett jobb, Fatima?
– Nej nej. Kvinnor i min kultur inte jobba. Kvinnor hemma.

Hej! I dag ska vi prata om barn. Hur gör ni när era barn gör något fel? Till exempel om de busar och bråkar?

– Anna, jag vet här i Sverige man ska inte slå barn. Men det bästa för barn om de bråkar är att hålla i armen och slå, lite lite. Min pappa slog mig en gång och sen jag aldrig mer gjorde fel. Det fungerar bra.

Hej! I dag ska vi lyssna på ett radioprogram om Förintelsen. Vet ni vad Förintelsen är?

– Det var krig i Europa. Hitler och judarna.
– Anna, allt det där är inte sant. Judarna överdriver. De ljuger. De vill alltid prata om det kriget. Men mitt folk har blivit döda många många gånger. Varför vi inte prata om det?

Annons
Annons

Hej! Jag heter Anna och är lärare i sfi och svenska som andraspråk. Dialogerna ovan har jag hämtat direkt från mitt klassrum, och det finns många fler. På sfi sitter ett tjugotal vuxna elever från ett tiotal länder och lär sig svenska. De ska lära sig vokaler och ordföljd och tempus, och så ska de lära sig om Sverige. Hur samhället fungerar, arbetsmarknaden, skolsystemet, värdegrund och känslor och åsikter, ja ni fattar, det ska handla om allt. Och det som ibland bubblar upp till ytan kan vara svårt att hantera.

Som ny lärare är det lätt att reflexmässigt reagera med förskräckelse. Snabbt förklara att så där får man varken tänka eller säga i Sverige. Snoppa av och lägga locket på. Vilket brukar leda till att rösterna tystnar. Men tankarna lever kvar.

Lärarens uppgift i dessa lägen är att ta ett djupt andetag och fatta ett sekundsnabbt beslut. Ibland är det lämpligast att fortsätta diskussionen, släppa in andra perspektiv, vända och vrida. Respektfullt. Ibland är det lämpligast att bryta, säga att det här passar inte att prata om här, vi tar det ensamma du och jag, efter lektionen.

Aldrig någonsin är det lämpligast att få panik och förklara att eleven har fel, punkt slut, sådana där tankar är inte välkomna i Sverige. För det finns faktiskt människor, både i Sverige och utanför, som bär på dessa förbjudna åsikter och föreställningar. En eller flera i varje klassrum på sfi. De har levt många år i en helt annan kontext än din. De har fått sin världsbild med modersmjölken. Och de kommer inte ändra ståndpunkt om du inte tar dem på allvar.

ANNA WENNBLAD är lärare i sfi och svenska som andraspråk. anna.wennblad@gmail.com

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons