X
Annons
X

Anne Sofie von Otter: Benny led av PTSD

Benny Fredriksson drabbades av en djup depression. Det säger Anne Sofie von Otter i den första intervjun efter makens självmord i slutet av mars i år.

– Jag frågade honom rakt ut, tänker du på självmord, överväger du det? Det förnekade han. Men han var trasig, riktigt sjuk.

Läs mer om Benny Fredriksson 1959–2018
undefined
Foto: Kenny Bengtsson, Dan Hansson

Det var i slutet av mars i år som Kulturhuset Stadsteaterns tidigare vd Benny Fredriksson tog sitt liv under en resa i Australien tillsammans med hustrun Anne Sofie von Otter. I flera artiklar i Aftonbladet hade han dessförinnan anklagats för en hårdhänt ledarstil och despotiskt beteende på teatern. Ett 40-tal tidigare och nuvarande anställda vittnade i tidningen om att en tystnadskultur rådde på Kulturhuset Stadsteatern, och att Benny Fredriksson bland annat ska ha sextrakasserat personal och tvingat fram en abort.

I en första intervju med tyska tidningen Die Zeit säger nu Anne Sofie von Otter att Benny Fredriksson drabbades av en djup depression efter att artiklarna publicerades.

– Jag hade aldrig sett honom deprimerad tidigare, aldrig tvivlande. Han var väldigt stolt över det som han åstadkommit, säger Anne Sofie von Otter till Die Zeit.

Annons
X

Rapporteringen om Benny Fredriksson har av Kulturhuset Stadsteatern i ett uttalande beskrivits som ”ett gränslöst drev”, och en utredning efter hans död gav inget stöd för anklagelserna om sexuella trakasserier. Uppgifterna om att Benny Fredriksson skulle ha tvingat fram en abort kallar Anne Sofie von Otter absurda.

– Benny var ju inte dum, det skulle han aldrig ha gjort, säger hon till Die Zeit.

– Samma sak med de sexuella övergreppen. Det stod ingenting om sexuella övergrepp i utredningen. Benny jagade inte kjoltyg, han stirrade inte på kvinnors bröst eller rumpor. Det fanns andra saker, att han var en tuff chef, att han kunde skrika ibland, att han var otålig ibland – det kan stämma. Men de anonyma vittnena hävdade att personer på teatern gömde sig av rädsla så fort han kom. Det var definitivt inte så. Tvärtom, han var väldigt uppskattad. Inte av alla, men av många, säger Anne Sofie von Otter.

Anne Sofie von Otter beskriver hur maken levde för teatern, och vigde 99 procent av sin tid åt arbetsplatsen. Två dagar efter Aftonbladets granskning avgick han som vd för Kulturhuset Stadsteatern – vilket innebar en lättnad för en kort stund.

– Ja, i ungefär 24 timmar. Det var som en eufori. Men sen började det med depressionerna.

Benny jagade inte kjoltyg, han stirrade inte på kvinnors bröst eller rumpor.

Benny Fredriksson började gå i terapi direkt efter avgången i början av december 2017. Efter nyår blev varje dag en kamp för honom, säger Anne Sofie von Otter. Han hade svårt att sova, kunde inte ta sig ur sängen på morgonen, och hade svårt att andas. 

På vårkanten bestämde sig de båda för att ge sig av på en längre resa, till Vietnam, Australien och Nya Zeeland. Anne Sofie von Otter skulle uppträda på operahuset i Sydney, och med på resan följde yngsta sonen och en jämnårig kamrat till honom.

– Det hela skulle bli ett stort äventyr, men jag märkte att det inte var bra. I dag tänker jag att kraften som Benny hade, den här energin, som var så utåtriktad – till att skapa saker, lösa problem – att allt det plötsligt vände sig inåt och att det bara handlade om en sak: Vad gjorde jag för fel?, säger Anne Sofie von Otter till Die Zeit.

Trots depressionen ville Benny Fredriksson inte ta medicin, han ville vara klar i tankarna, säger von Otter. Hon ville åka hem till Sverige och söka vård, men maken ville stanna kvar och ta en dag i taget.

”Han gjorde planer för när vi skulle komma hem”, säger Anne Sofie von Otter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Anne Sofie von Otter säger att Benny Fredriksson drabbades av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, och att det gick snabbt på slutet.

– Han var sjuk, han kunde inte tänka klart längre, överhuvudtaget. Man kallar det PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, det inträffar ungefär tre månader efter en chock, och precis så var det.

Fredriksson pratade i telefon med flera personer samma kväll som han tog livet av sig, och de ska ha fått intrycket av att han mådde bättre.

– Han gjorde planer för när vi skulle komma hem, skrev att han såg fram emot att snart ses. Jag tror inte att han hade planerat att ta livet av sig under en längre tid, han klarade bara inte av det just den där dagen. Det var för hemskt, säger Anne Sofie von Otter.

Benny Fredriksson tog livet av sig den 19 mars, han blev 58 år gammal och lämnade efter sig hustru, barn och barnbarn. Anne Sofie von Otter säger till Die Zeit att musik och sång har hjälpt henne hantera sorgen.

– Musiken naturligtvis. Naturen, min familj, och mina syskon. Framförallt gör det mig ledsen att han led så mycket. Annars går mitt liv vidare, säger hon.

– Mest saknar jag Bennys humor, han var så rolig. Och så lojal.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Kenny Bengtsson, Dan Hansson Bild 1 av 2

”Han gjorde planer för när vi skulle komma hem”, säger Anne Sofie von Otter.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X