Annons

Strandhäll lämnar regeringen efter dödsfall

Annika Strandhäll lämnar regeringen efter ett dödsfall i familjen.
Annika Strandhäll lämnar regeringen efter ett dödsfall i familjen. Foto: Tomas Oneborg

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll avgår. Orsaken är att hennes sambo nyligen avled.

– Flickorna behöver mig, säger hon i en intervju med DN.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en månad sedan hon tog en paus från arbetet i regeringen efter sambons plötsliga död. Efter begravningen förra veckan har Annika Strandhäll bestämt sig för att inte fortsätta som minister.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.

Strandhälls sambo, som hon har två gemensamma barn och ett bonusbarn med, avled hastigt i slutet av augusti. I intervjun förklarar hon att barnen har det tufft just nu och behöver henne, och att hon behöver kunna styra över sin almanacka.

Strandhäll lämnar dock inte politiken helt, utan fortsätter som riksdagsledamot.

– Det är också ett krävande uppdrag men det är inte fullt så mycket strålkastarljus som ett statsrådsuppdrag. Det finns möjlighet att ha lite mer regelbundna arbetstider, säger hon.

Annika Strandhäll har suttit i regeringen sedan 2014. Först som socialförsäkringsminister fram till 2017, sedan socialminister i två år fram till 2019 för att sedan åter bli socialförsäkringsminister.

Statsminister Stefan Löfven skriver på Instagram att han inom en mycket snar framtid ska återkomma till frågan om vem som blir ny socialförsäkringsminister.

Han skriver även att han har full respekt för Strandhälls besked och stor förståelse för att hon i en svår situation vill ha mer tid med sin familj.

”När hon är redo är jag säker på att vi kommer att få se mer av Annika Strandhäll”, skriver Löfven.

Om Strandhäll i framtiden kan tänka sig att återkomma som minister, säger hon själv dock är upp till den eventuella regeringsbildare som finns då.

– Men just nu är jag inte där mentalt. Just nu behöver jag få lite lugn och ro och bara fokusera på mitt riksdagsuppdrag och att skapa trygghet och stabilitet kring mig och flickorna. Att börja orka se framåt, säger hon till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons