Annons

Annonsen som gav första sol-och-våraren napp

Karl Vesterberg och hans klassiska annons – läs den i sin helhet längre ner i artikeln.
Karl Vesterberg och hans klassiska annons – läs den i sin helhet längre ner i artikeln. Foto: Stadsarkivet

Hans signatur blev snabbt ett begrepp. Men hur lyckosam var egentligen den första sol-och-våraren Karl Vesterberg? Det visar sig att hans liv innehöll många vändningar – och fängelsebesök.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 8

Karl Vesterberg fotograferades av polisen 1904 sedan han dömts till tre månader för stöld – av bankdirektör Marcus Wallenbergs cykel.

Foto: Stadsarkivet Bild 2 av 8

Karl Vesterberg 1904.

Foto: Stadsarkivet Bild 3 av 8

SvD den 27 februari 1950.

Bild 4 av 8

Karl Vesterberg fotograferad av polisen 1923.

Bild 5 av 8

SvD den 15 oktober 1929.

Bild 6 av 8
Foto: Johan Lindberg Bild 7 av 8

SvD den 14 mars 1912.

Bild 8 av 8
Bild 1 av 1

Kärleksbedrägerier på internet blir allt vanligare där till synes trovärdiga bluffmakare lurar människor på hundratusentals kronor – ibland flera miljoner. Men fenomenet är inte nytt, även om det tagit nya former.

Karl Vesterberg hade förstås ingen aning om att den kontaktannons han knåpade ihop i lägenheten på Arbetargatan 24 på Kungsholmen skulle bli legendarisk. Innan 36-åringen vintern 1916 skickade iväg annonsen till Stockholms-Tidningen undertecknade han den med tre ord: ”Sol och vår”.

Den 20:e februari var annonsen inne i tidningen:

Det kommer in många svar. En av de kvinnor som nappar är hushållerskeeleven Helga Wilhelmina Berggren som bor på nedre botten på Bellmansgatan 24. Hon skriver att hon är ”fullt kunnig i ett hems skötande” och att hon har 4 000 kronor tillgängliga. Efter en kort brevväxling stämmer de träff på Mariatorget. De tar en promenad ut till Djurgården och han förklarar att han ska få en chefsroll med hög lön i ett företag.

Annons
Annons

Karl Vesterberg fotograferades av polisen 1904 sedan han dömts till tre månader för stöld – av bankdirektör Marcus Wallenbergs cykel.

Foto: Stadsarkivet Bild 1 av 1

På lördagen bjuder Karl Vesterberg, som egentligen är kolbärare, på en matbit på Berns salonger och vid kaffet kommer de fram till att de ska förlova sig – mindre än en vecka efter att annonsen var inne i tidningen! Han går med andra ord fram i ett tempo som är typiskt för en sol-och-vårare. Karl förklarar att han just nu bara har ett litet problem. Han skulle behöva låna 2 000 kronor (motsvarar i dag cirka 75 000) för att kunna köpa en villa i Upplands Väsby. Helga säger ja.

Karl Vesterberg fotograferades av polisen 1904 sedan han dömts till tre månader för stöld – av bankdirektör Marcus Wallenbergs cykel.
Karl Vesterberg fotograferades av polisen 1904 sedan han dömts till tre månader för stöld – av bankdirektör Marcus Wallenbergs cykel. Foto: Stadsarkivet

Måndagen den 28 februari får han pengarna innan de går till en juvelerare på Kungsgatan och köper ringar till förlovningen. I taxin till lunchen på Djurgårdsbrunns värdshus växlar de ringar. På kvällen får Karl Vesterberg stifta bekantskap med Helgas syster när han bjuder dem båda på kaffe och likör på varietérestaurangen Fenixpalatset på Adolf Fredriks kyrkogata. Han övertygar systrarna om att han är en generös man med stil.

Nästa träff ska ske på Mariatorget under onsdagen. Men hur Helga än ser sig omkring kan hon inte hitta någon Karl. Hon promenerar då till Arbetargatan 24 och knackar på. Till hennes förvåning öppnar där en kvinna som meddelar att ”herrn vistas i Saltsjöbaden”. När Helga återkommer dagen efter får hon av samma kvinna höra att Karl har rest till Skåne. Det Helga inte vet om är att denna kvinna är Karl Vesterbergs verkliga fästmö Esther Ekelund och att den gosse som står bakom henne är deras tolvårige son Ivan.

Annons
Annons

Karl Vesterberg 1904.

Foto: Stadsarkivet Bild 1 av 2

SvD den 27 februari 1950.

Bild 2 av 2
Karl Vesterberg 1904.
Karl Vesterberg 1904. Foto: Stadsarkivet

Systrarna beger sig nu till polisen och den 4 mars grips Karl Vesterberg. Av de 2 000 kronorna har han då endast 8 kronor och 56 öre kvar. Han uppger för polisen att han bland annat har lagt ut pengar på en guldklocka, förlovningsringar, en resväska med underkläder samt en boa åt kvinnan han bor ihop med. 750 kronor kan han inte förklara vad han köpt för, men hävdar då att han blivit berusad på Birger Jarlsgatan och blivit av med pengarna.

Helga Berggren kräver nu att få tillbaka 1 679 kronor samt guldklockan, resväskan med herrunderkläder samt Karls förlovningsring. Rätten bifaller dessa krav och Karl döms till sex månades straffarbete och förlust av medborgerligt förtroende vilket bland annat gör att han inte fick rösta i valet året efter.

Karl Vesterberg gick alltså till historien på grund av signaturen ”Sol och vår” och uttrycket sol-och-våra finns med i Svenska Akademiens ordlista. I en SvD-artikel 1950 skriver berömde kåsören Kar de Mumma att revyn ”Kansaskarameller” på Blancheteatern hade med uttrycket redan sommaren 1916 – bara några månader efter Karl Vesterbergs första bedrägeri alltså.

SvD den 27 februari 1950.
SvD den 27 februari 1950.
Annons
Annons

Karl Vesterberg fotograferad av polisen 1923.

Bild 1 av 2

SvD den 15 oktober 1929.

Bild 2 av 2

Bostadsrättsföreningen Kronobergsgården har gett ut en liten bok där de bland annat har med en lång artikel från en annan klassisk skribent, signaturen Jolo, som tog fram många av de faktabitar som finns med i denna artikel. Tack vare bostadsrättföreningens efterforskningar kan vi också berätta vad som sedan hände med Karl Vesterberg. Tro inte att hans dagar som ”sol-och-vårare” är över. Här är några av hans ”meriter” de följande åren:

1920 polisanmäls han för att ha lurat en ung kvinna på 4 000 kronor sedan de hade förlovats. Domen blir straffarbete i Visby.

1921 grips han i Göteborg sedan han förlovat sig med en kvinna och lurat av henne 3 350 kronor.

Karl Vesterberg fotograferad av polisen 1923.
Karl Vesterberg fotograferad av polisen 1923.

1923 häktas han igen och åtalas för att ha narrat ”Fröken P” på 4 005 kronor. De har förlovat sig och gemensamt satsat på en blomsterbutik, men de investerade pengarna försvinner i tomma intet. Han döms även för att ha försnillat 790 kronor av kokerskan Johanna Persson, 1 100 kronor av Alma Charlotta Sandberg, samt 65 kronor av Kerstin Regina Karlsson. Karl döms nu till straffarbete i två år och tre månader.

SvD den 15 oktober 1929.
SvD den 15 oktober 1929.
Annons
Annons

1929 rullas en ny bedrägerihistoria upp. Genom en tidningsannons lurar han tre personer att de ska anställas mot en insats av pengar, som sedan ska återbetalas. En Södertäljebo betalar in 2 000 kronor med löfte om att få åka runt med Vesterberg ”i automobil på resor i landsorten”. Han har dessutom lurat av en kvinna i Lysekil en fastighet, fyra ringar, 700 kronor och ett antal böcker. Aftonbladet konstaterar att ”kvinnan, en änka, nu är utblottad”. Straffet den här gången för Vesterberg blir tre år och sex månader.

Svenska Dagbladets historiska arkivsvd.se

Men hur gick det med det ”äkta” kärlekslivet? Förlovningen med Esther bröts redan 1917. Han gifte sig i stället med hushållerskan Sara Karolina Östholm från Sollefteå. Det höll dock bara några år och han ingick då i stället äktenskap med Jenny Rebecka Andersson i Halsberg. De sista åren i livet har han en tredje hustru – Gunhild Wilhelmina Holmkvist. Karl Vesterberg avlider i början av mars 1939 – en månad före sin 60-årsdag.

Arbetargatan 24, där Karl Vesterberg bodde när han skrev annonsen, var även lösningen på veckans Stockholmsgåta. Huset han bodde i finns dock inte kvar och man kan lugnt konstatera att det är lite finare att bo på den här adressen i dag. För 100 år sedan var den här delen av Kungsholmen sedd som väldigt avsides. Vill man få en känsla för hur byggnaden såg ut är det bara att titta på grannhuset till höger som står kvar:

Annons
Annons
Foto: Johan Lindberg Bild 1 av 2

SvD den 14 mars 1912.

Bild 2 av 2
Foto: Johan Lindberg

Avslutningsvis ett fynd som SvD-läsaren Maria Larsson har gjort i SvD-arkivet. Karl Vesterberg var inte först med signaturen ”Sol och vår”. Fyra år tidigare, 1912, satte en ”hurtig, musikalisk och huslig kvinna med blå ögon” in en annons för att få tag på en ”hjärtegod, nykter och trofast man i äktenskapssyfte”. Hon signerade annonsen med ”Sol och Vår 1912”.

Så här såg annonsen ut:

SvD den 14 mars 1912.
SvD den 14 mars 1912.

Nästa utmaning kommer måndag 21 oktober. Ni som vill ha ett mejl varje gång en ny gåta läggs ut får gärna höra av er till mittstockholm@svd.se. Välkomna tillbaka till en ny gåta framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons