Annons
Kommentar

Tomas Lundin:Ännu en man i ECB:s kostymklubb

BONN Två tredjedelar av Europeiska centralbankens högsta chefer byts ut inom de kommande två åren – och mansklubben ser ut att bestå. Sent på måndagen enades eurogruppen om att nominera Luis de Guindos från Spanien till vice ordförande i ECB.

Under strecket
Publicerad

Luis de Guindos, ekonomiminister i Spanien är nominerad till att bli vice ordförande i ECB.

Foto: Virginia Mayo/APBild 1 av 1

Luis de Guindos, ekonomiminister i Spanien är nominerad till att bli vice ordförande i ECB.

Foto: Virginia Mayo/APBild 1 av 1
Luis de Guindos, ekonomiminister i Spanien är nominerad till att bli vice ordförande i ECB.
Luis de Guindos, ekonomiminister i Spanien är nominerad till att bli vice ordförande i ECB. Foto: Virginia Mayo/AP

Grå kostymer och mer eller mindre grått hår dominerar på ECB:s presskonferenser när räntebeslut för 19 medlemsländerna tillkännages. Så blir det även framöver när Spaniens 58-årige ekonomiminister Luis de Guindos ersätter Vitor Constancio från Portugal som har suttit på Europeiska centralbankens näst viktigaste post sedan 2010. Hans rival Philip Lane från Irland drog sig tillbaka strax före omröstningen. Till debatt stod inte en enda kvinna.

Beslutet måste godkännas av EU-parlamentet och stats- och regeringscheferna på ett toppmöte i maj. Men ska mycket till för att riva upp eurogruppens val.

Kritik mot mansdominansen kommer bland annat från den gröna partigruppen i parlamentet som i ett brev till eurogruppens ordförande Mario Centeno pekar på att bara 8 procent av ledamöterna i ECB-rådet är kvinnor.

Annons
Annons

I direktionen som ansvarar för ECB:s dagliga arbete och som leds av Mario Draghi är Sabine Lautenschläger från Tyskland den enda kvinnan. Hon kommer ursprungligen från Bundesbank och är vice ordförande i bankövervakningen SSM. Nästa kvinna är Chrystalla Georghadji som är centralbankschef på Cypern.

Bara 8 procent av ledamöterna i ECB-rådet är kvinnor.

Övriga 18 nationella centralbankschefer från euroområdet är män.

Mario Draghi är i dag ECB:s oomstridde ledare. Utan hans försäkran 2012 att ”we will do whatever it takes to preserve the euro and believe me it will be enough” hade euro förmodligen inte kunnat räddas.

I oktober 2019 upphör hans mandat och redan nu är dragkampen om hans efterträdare i full fart. Här finns en chans – om än liten – för att mansdominansen ska brytas. Till kandidaterna som nu diskuteras på marknaderna och i EU hör IMF-chefen och förra franska finansministern Christine Lagarde.

I en enkät bland chefsekonomer som nyhetsbyrån Bloomberg gjorde i början av februari hamnar hon på plats 4 bland de 11 mest troliga kandidaterna. I topp ligger Bundesbanks chef Jens Weidmann, följd av Francois Villeroy de Galhau från franska centralbanken och Irlands Philip Lane. Christine Lagarde är för övrigt den enda kvinnan på listan. I det avseendet är USA ett föregångsland med Janet Yellen som 2014 blev den första kvinnan på posten som ordförande för Federal Reserve System.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons