Annons

Flera MP-profiler hoppar av: ”Käpprätt åt helsike”

MP-veteranerna Annika Lillemets och Valter Mutt följer Carl Schlyters initiativ och lämnar partiet efter uppgörelsen i regeringsfrågan.

– Jag kan inte ställa upp på den inslagna vägen. Det går käpprätt åt helsike, säger Annika Lillemets till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annika Lillemets har fått nog av Miljöpartiet. Till höger Gustav Fridolin och Isabella Lövin, MP:s språkrör.

Foto: Henrik Montgomery/ TT,  Jessica Gow / TT  Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Hannes Delling: ”Sjöstedt la in en katapultstol i sitt ja”

Besked om MP-avhopp kom i tät följd på torsdagsmorgonen. Carl Schlyter motiverade sitt beslut att lämna partiet på Facebook efter regeringsbildningen:

”Denna uppgörelse bäddar för en katastrof 2022. Jag kommer fortsätta kämpa, men inte längre inom MP”, skriver Carl Schlyter, som länge har varit kritisk till partiets ledning och lämnade riksdagen efter valet 2018.

Hans beslut följdes snart av Annika Lillemets och Valter Mutt.

Annika Lillemets har varit aktiv medlem i Miljöpartiet (Östergötland) sedan 1998 och satt i riksdagen mellan 2010 och 2018. Även hon vänder alltså MP ryggen:

– Jag instämmer med Carls analys. Ur en grön synpunkt fungerar inte den nya uppgörelsen. Den är istället helt kontraproduktiv med sin nyliberala inriktning, säger hon.

Lillemets, 56, berättar att hon har väntat och sett hur det skulle gå i regeringsförhandlingarna. Hon konstaterar också att hon märkt av en förändring inom Miljöpartiet som hon anser accelererat på senare år:

– Den gröna opinionsbildningen har tystnat. Det är bedrägligt och farligt att folk får för sig att det räcker med att köra en elbil och byta teknik, säger Annika Lillemets.

Annons
Annons

Annika Lillemets har fått nog av Miljöpartiet. Till höger Gustav Fridolin och Isabella Lövin, MP:s språkrör.

Foto: Henrik Montgomery/ TT,  Jessica Gow / TT  Bild 1 av 1
Annika Lillemets har fått nog av Miljöpartiet. Till höger Gustav Fridolin och Isabella Lövin, MP:s språkrör.
Annika Lillemets har fått nog av Miljöpartiet. Till höger Gustav Fridolin och Isabella Lövin, MP:s språkrör. Foto: Henrik Montgomery/ TT,  Jessica Gow / TT 

Hon säger att partiet glömt bort människor som knappt kan betala hyran, köpa medicin eller inhandla vinterstövlar till sina barn.

– Grönt är inte bara naturreservat. Solidariteten har kommit bort. Miljöpartiet gör sig irrelevant, säger Annika Lillemets.

Hon gav sig in i kommunpolitiken i Östergötland för mer än 20 år sedan.

– Jag vill ändra världen till det bättre och kan inte ställa upp på den inslagna vägen. Det går käpprätt åt helsike, säger Annika Lillemets.

Hon är även kritisk till regeringspartnern Socialdemokraterna:

– Vad har man för sidor när man gör upp med de här partierna (C och L)? S säger att man vill mota Sverigedemokraterna, men den här nyliberala politiken bäddar för fascistiska rörelser, säger Annika Lillemets.

Valter Mutt från Angered i Göteborg blev Miljöpartist 1996. Han anger samma grundläggande skäl till sitt avhopp som Annika Lillemets:

– Jag har varit på väg bort, men regeringsöverenskommelsen var droppen. Jag tar ansvar för mina värderingar om en socialt och miljömässigt hållbar politik, säger Valter Mutt.

63-åringen säger att MP sitter inlåst som en juniorpartner i regeringen:

– Det skapar ett tomrum i politiken när rödgröna partier för en närmast borgerlig politik. Det är osunt, demokrati bygger på olika vägar för att gå framåt, tillägger Valter Mutt, som 2016 fick lämna positionen som partiets utrikespolitiska talesperson sedan han röstat emot regeringens proposition om ett värdlandsavtal mellan Sverige och Nato.

Vad ska du göra nu?

– Jag blir friare och kan skriva artiklar utan baktankar om att jag stör någon, säger Valter Mutt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons