Annons

Ännu en stjärnkrog stänger i Stockholm

Restaurang Volt på Kommendörsgatan 16.
Restaurang Volt på Kommendörsgatan 16. Foto: Tomas Oneborg

Sverige tappar stjärnkrog efter stjärnkrog. Den senaste att meddela stängning är Volt på Östermalm. Sedan tidigare har Fäviken Magasinet i Jämtland aviserat att hösten 2019 blir den sista säsongen.

Under strecket
Publicerad

Volt.

Foto: Tomas Oneborg

Volt.

Foto: Tomas Oneborg

Stjärnkrogen Volt stänger efter nio år. I ett inlägg på Instagram skriver trion Peter Andersson, Johan Bengtsson eller Fredrik Johnsson som driver restaurangen att hösten 2019 blir deras sista säsong:

– Vår sista service blir fredagen den 20 december. Vi ska se till att vi gör den bästa säsongen vi har gjort under våra 9 år, skriver man.

Volt öppnade på Kommendörsgatan år 2010 med fokus på råvaror i säsong från småskaliga producenter, både när det gäller mat och vin.

Restaurangen tilldelades en stjärna i Michelinguiden 2015. SvD:s Krogguiden besökte Volt senast i mars 2017 och konstaterade då:

”Det här är inte stället man går till för ett spontanbesök med kompisgänget. Men den som vill se och smaka vad begåvade kockar kan göra med de nordiska råvarorna kommer att trivas.”

Två fasta menyer erbjuds, en med fyra rätter, och en med sex. Just nu är huvudråvarorna broccoli, makrill, bovete, zucchini och krusbär.

När SvD tittar på möjligheten att boka bord under hösten finns det än så länge gott om lediga tider.

Volt.
Volt. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Varken Peter Andersson, Johan Bengtsson eller Fredrik Johnsson vill ge en kommentar om stängningen till SvD. Men krögartrion försäkrar i Dagens Industri att det inte finns några ekonomiska orsaker bakom stängningen. Inte heller ska det finnas någon konflikt i botten.

– Det är väldigt skönt att själva kunna bestämma när man ska stänga. Vi vill sluta när vi är som bäst, innan något börjat dala. Vi ska trumma på och ligga på topp ända till slutet”, säger Fredrik Johnsson till Dagens Industri.

När Volt har sin sista servering dagarna före jul är de den fjärde svenska stjärnkrogen att stänga på kort tid. För ett dryg år sedan gick Esperanto, och Imouto, med var sin stjärna i Michelinguiden, i konkurs. Och tidigare år meddelades att tvåstjärniga Fäviken Magasinet i Jämtland stänger, också de i december. Vid årsskiftet bytte också Hotel Borgholm ägare och blev därmed av med sin stjärna.

Vad Peter Andersson, Johan Bengtsson eller Fredrik Johnsson ska göra efter Volt kan de i nuläget inte berätta:

– Det enda vi vet är att vi inte stänger Volt för att öppna något annat. Det blir ingen restaurang Ampere, säger Johan Bengtsson till Dagens Industri.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons