Annons

Ännu en tidigare vd dras in i härvan: ”Vi granskar”

Michael Wolf, tidigare vd för Swedbank.
Michael Wolf, tidigare vd för Swedbank. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Swedbank kan komma att sänka utdelningen. Banken kan även agera mot den förre vd:n Michael Wolf, efter att ha dragit in den tidigare vd:n Birgitte Bonnesens avgångsvederlag. Det säger ordförande Göran Persson till SvD.

Under strecket
Publicerad

Vd Jens Henriksson under förmiddagens pressträff. Göran Persson deltog via länk.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är en förkyld Göran Persson som är med på telefonlänk till presskonferensen på Swedbanks huvudkontor på måndagen. Där presenterar advokatbyrån Clifford Chance sin rapport om bankens bristande arbete mot penningtvätt.

Swedbank har skjutit sin stämma på framtiden och därmed även utdelningen.

– Vi ser inget behov av att sänka utdelningen. Men vi kan inte säga om vi om två månader har samma intentioner som i dag, säger Göran Persson och påpekar att han är ”ohyggligt oroad över den realekonomiska utvecklingen i hela världen just nu”.

Däremot påverkas inte utdelningen av de böter, den sanktionsavgift, på 4 miljarder kronor som Finansinspektionen givit banken, enligt Göran Persson.

Ni drar in Birgitte Bonnesens avgångsvederlag, men agerar ni på något sätt mot de två tidigare vd:arna Michael Wolf och Jan Lidén?

– Janne Lidén är inte med i diskussionen om det som hänt under den här tiden, men Micke Wolf har varit föremål för styrelsens intresse. I dag har jag inget besked att ge i den frågan, men vi granskar det fortsatt, säger Göran Persson till SvD.

Annons
Annons

Vd Jens Henriksson under förmiddagens pressträff. Göran Persson deltog via länk.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den amerikanska advokatbyråns rapport pekar bland annat ut de tre tidigare vd:arna under åren 2007–2019 för att ha bidragit till bankens misslyckanden med att notera risker med högriskkunderna i Baltikum.

Advokatutredningen pekar på att de uttalanden som Birgitte Bonnesen gjorde hösten 2018, om att banken inte hade problem med penningtvätt, inte stämde.

– Det är klart att de uttalandena 2018 var väldigt tunga och spelade vid det tillfället mycket stor roll för den aktuella debatten. De visade sig inte hålla den halt som man kan begära. Det var ett allvarligt misstag som kom att skada banken och vår tidigare vd, säger Göran Persson på presskonferensen.

Vd Jens Henriksson under förmiddagens pressträff. Göran Persson deltog via länk.
Vd Jens Henriksson under förmiddagens pressträff. Göran Persson deltog via länk. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Clifford Chance lägger en del av skulden på styrelsen som inte har pressat ledningen att ta tag i problemen med penningtvätt.

Men den nuvarande styrelsen har inte funderat på att stämma tidigare styrelser, enligt Göran Persson som hänvisar till den förundersökning som Ekobrottsmyndigheten gör. Den gäller misstänkt grovt svindleri och röjande av insiderinformation.

Huruvida ägarna har haft ett ansvar framkommer inte i advokatbyråns rapport, men Göran Persson säger att ägarna ska försvara gamla värderingar från sparbanksrörelsen.

– Det har vi inte sett så tydligt, de kanske inte har varit så aktiva, säger han.

Vd Jens Henriksson tillhörde tidigare ägarkretsen. Han var då vd för storägaren Folksam och satt i bankens valberedning, som föreslår vilka som ska sitta i styrelsen.

– Som aktieägare i ett publikt bolag får man inte mer information än andra, säger Jens Henriksson på presskonferensen.

Ni ville ha ett år på er att ordna upp ert arbete mot penningtvätt i Estland, men ni fick åtta månader, kommer ni att klara det?

– Vi måste hinna. Nu blir det lite mer komplicerat med corona, säger Jens Henriksson till SvD.

Ni har käbblat emot finansinspektionerna i Sverige och Estland när de har utrett er, varför då?

– Vi var saktfärdiga – men det ska inte upprepas igen. Vi ska bli mästare på information till myndigheterna, säger han.

Göran Persson är också upprörd över agerandet.

– Det upprörde mig mycket under hösten. Hela min hållning är att allt ska upp på bordet. Det handlar om vårt anseende och är en del av den sanktionsavgift vi kom att åläggas, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons