Annons

Skolverket om provläckan: ”Jätteallvarligt”

Förra veckan spreds niornas nationella prov i svenska på sociala medier. Nu har ytterligare ett prov – denna gång ett delprov i biologi – läckt ut.

– Det är jätteallvarligt, säger Karin Hector-Stahre på Skolverket.

Under strecket
TT
Publicerad

Ytterligare ett nationellt prov har läckt ut på en skola i Stockholmsområdet. Arkivbild.

Foto: Roald Berit/TT/ArkivBild 1 av 1

Ytterligare ett nationellt prov har läckt ut på en skola i Stockholmsområdet. Arkivbild.

Foto: Roald Berit/TT/ArkivBild 1 av 1
Ytterligare ett nationellt prov har läckt ut på en skola i Stockholmsområdet. Arkivbild.
Ytterligare ett nationellt prov har läckt ut på en skola i Stockholmsområdet. Arkivbild. Foto: Roald Berit/TT/Arkiv

Det handlar om laboratoriedelen av delprovet i biologi för årskurs 9, som fått spridning sedan en lärare av misstag kopierat upp och delat ut provet till eleverna på en skola i Stockholmsområdet.

– Eleverna ska ha en kopia av vissa saker för att bekanta sig med provformatet, men den här läraren hade kopierat upp mer än så och delat ut, förklarar Karin Hector-Stahre, enhetschef för nationella prov på Skolverket.

Innehållet har sedan spridits på Snapchat – men i vilken omfattning går inte att säga.

– Det är jättesvårt eftersom det rör sig om slutna grupper.

Omkring 30 000 niondeklassare skriver det aktuella provet. Om en skola misstänker att eleverna känner till innehållet i delprovet får rektor besluta om att använda ett ersättningsprov i stället. Det ska i så fall användas av samtliga elever på skolan.

Annons
Annons

– Det är det vi rekommenderar om man misstänker att provet är känt.

En 15-årig skolelev från Stockholm säger till Expressen att provet började få spridning runt 20-tiden på måndagskvällen.

– Jag själv fick provet efter 21-tiden, och jag vet att i stort sett hela Stockholm har provet, och att det nått ända ner till Göteborg och ner mot Skåne. Men eftersom det inte är varenda skola som har just biologiprovet försöker nog folk hitta de rätta skolorna, säger 15-åringen, som vill vara anonym.

Så sent som förra veckan spreds niornas nationella prov i svenska och svenska som andraspråk på Snapchat.

– Det är jätteallvarligt och tyder på att man inte hanterar proven på det sätt som det är sagt i föreskrifter. Det förstör naturligtvis också för de elever som inte fuskar, säger Hector-Stahre men poängterar att det inte finns något hundraprocentigt skydd mot läckor.

– Så länge proven skrivs på papper måste vi se till att de finns på skolan i förväg, och har man lagt ut det med en kamera får det väldigt snabb spridning.

Skolverket har gjort stora ansträngningar för att ta reda på hur stor spridningen kan vara, säger Karin Hector-Stahre.

– Men då måste man in i slutna grupper, och det får man inte helt enkelt.

Om en skola misstänker att eleverna känner till innehållet i delprovet får rektor besluta om att använda ett ersättningsprov i stället, skriver Skolverket. Det gäller i så fall samtliga elever på skolan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons