Annons

Överklagande om Nobel Center ännu kvar

När den grönblå majoriteten i Stockholm presenterade sitt politiska manifest var stoppet av ett Nobel Center första punkt. Men när den nyvalda kommunstyrelsen sammanträdde för första gången på onsdagen var det omdebatterade bygget på Blasieholmen inget beslutsärende.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En datorgenererad bild av det planerade Nobel Center på Blasieholmen.

Foto: David Chipperfield ArchitectsBild 1 av 1

En datorgenererad bild av det planerade Nobel Center på Blasieholmen.

Foto: David Chipperfield ArchitectsBild 1 av 1
En datorgenererad bild av det planerade Nobel Center på Blasieholmen.
En datorgenererad bild av det planerade Nobel Center på Blasieholmen. Foto: David Chipperfield Architects

Den tidigare majoritetens (M, S och C) överklagande av den stoppade detaljplanen ligger hos Mark- och miljööverdomstolen.

Domstolen har lovat komma med sitt utslag – om det blir prövningsrätt eller ej – den 31 oktober.

När den nya majoriteten (M, MP, C, L, KD) i Stockholms stadshus den 12 oktober lade fram sitt politiska manifest för de fyra kommande åren presenterades Nobelcentret som en knäckfråga tillsammans med stoppet av östlig förbindelse, OS-ansökan och Applebutiken i Kungsträdgården .

Men när den nya kommunstyrelsen hade sitt första sammanträde på onsdagen fanns dock inte frågan om Nobelcentret med bland de 13 beslutsärendena.

Något återkallande av överklagandet mot Nobel Center hade heller inte inkommit till Mark- och miljööverdomstolen vid lunchtid på torsdagen.

Annons
Annons

– Vi har läst vad partierna sagt i tidningarna, men vi måste få in en formell återkallelse, säger hovrättslagmannen Claes-Göran Sundberg.

Vad gör ni nu?

– Vi har läst in oss på materialet, men får avvakta. Vi har många andra ärenden att ta ställning till, tillägger Claes-Göran Sundberg.

Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, sade efter att den nya grönblå politiska plattformen presenteras, enligt TT, att alliansen genom sin uppgörelse med Miljöpartiet genom kortsiktiga politiska intressen försöker frångå träffade avtal.

Något svar från Stadshuset är inte lätt att få. Varför drar man inte tillbaka överklagandet när man ändå bestämt sig för att stoppa detaljplanen?

Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, hälsar via mejl: ”Om prövningstillstånd medges drar staden tillbaka sin överklagan. Om de olika stegen i stadens process får vi återkomma till”.

Miljöpartiets gruppledare i Stadshuset, Daniel Helldén, ansågs som den stora vinnaren när beslutet offentliggjordes om att lägga ner planerna Nobel Center på Blasieholmen. Nu vill han inte uttala sig.

Inte heller Kristdemokraternas gruppledare Erik Slottner, Liberalernas Lotta Edholm eller Centerpartiets Karin Ernlund har någon egen kommentar.

Peter Wallmark, SD:s gruppledare i Stadshuset, är ny i kommunstyrelsen:

– Jag blev förundrad över att överklagandet gällande Nobel Center inte var uppe till beslut. Men egentligen borde man inte vara det. Moderaterna har redan börjat sväva när det gäller löften om nedgrävning av Centralbron och nedläggning av Bromma flygplats, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons