Annons

Jenny Nordberg:Larmet inifrån: Fel att tro att Trump kunde kontrolleras

USA:s president Donald Trump under en pressträff utanför Vita huset.
USA:s president Donald Trump under en pressträff utanför Vita huset. Foto: TT

Trump är en fara för USA och världen, skriver en anonym författare som ska ha arbetat allra närmast presidenten. Men tillräckligt många har vid det här laget öppet vittnat om just det – och fler står på listan i riksrättsförhören.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

 

NEW YORK Det är lätt att tro att reportrar älskar anonyma källor. Lite möten i mörka garage, lite trenchcoats med uppfällda kragar, lite statshemligheter som ska säkra demokratins fortlevnad.

Sedan: stora avslöjanden som förändrar historien.

Men anonyma källor är det svåraste som finns. De värderar ofta sin egen kunskap och information högt, och gör stor affär av att de vill dela den. För detta önskar de inte sällan en hel del erkännande och uppmärksamhet i utbyte – av reportern. Som i sin tur måste motivera varför just denna person faktiskt är värd att skydda.

Det är nu lite drygt ett år sedan en anonym Vita huset-tjänsteman själv gick ut i New York Times där hen beskrev hur panikslagna medarbetare gjorde allt de kunde för att hantera sin impulsiva och oförutsägbara chef.

Att tidningen ens valde att publicera ett helt anonymt vittnesmål om Trump var unikt och innebar därför med största sannolikhet att författaren var någon av dem som stod presidenten absolut närmast – stabschefen, en av ministrarna, eller till och med vicepresidenten.

Annons
Annons

Syftet var – enligt författaren själv – att försäkra allmänheten om att det fanns tillräckligt många som hade koll på presidenten för att undvika större katastrofer.

Samma författare, som beskriver sig själv som en traditionellt konservativ republikan, har nu skrivit en hel bok anonymt.

Men syftet denna gång är inte att lugna någon. Boken, som inte släppts men vars innehåll redan till stora delar publicerats och citerats, heter ”A warning”.

Och det är exakt vad det är – författaren skriver rakt upp och ner att det var fel att tro att presidenten kunde kontrolleras. Dessutom har de flesta av dem som försökte få lite ordning och kontroll i Vita huset fått ge upp och slutat.

Budskapet liknar Bob Woodwards Trump-bok från förra året, där han beskrev ett ”nervöst sammanbrott” i Vita huset, med en president som har låg förståndsförmåga, noll tålamod, men som samtidigt är impulsiv och livsfarlig. Woodwards bok byggde i sin tur, som alla hans president-böcker, på källor runtom huvudpersonen.

Den anonyme författaren beskriver Trump på liknande vis, och tillskriver honom ett antal grovt rasistiska och sexistiska citat.

Han ska då ha utbrustit ”Kan vi inte bara göra oss av med de jävla domarna?”

När Trump pratar om invandring från Mexiko ska han exempelvis ha ondgjort sig över ensamkommande kvinnor med barn: ”De är värdelösa. De gör ingenting för vårt land. Om de åtminstone hade kommit med en man hade vi kunnat sätta honom att jobba på en majsodling eller nåt.”

Kvinnor i allmänhet sägs behandlas mycket illa av presidenten, där vem som helst kan vara föremål för hans kommentarer som på en Miss Universum-tävling: Trump kommenterar och skämtar hela tiden nedlåtande om deras vikt, kläder och smink. Det gäller även kvinnliga medarbetare på hög nivå.

Annons
Annons

Som Trump själv har antytt och som har rapporterats många gånger är han inte heller i boken så intresserad av att hålla sig varken inom statsskickets gränser eller allmänna lagar. Flera gånger har ju hans beslut blockerats av federala domare som bestämt att de är olagliga, exempelvis när han ville förbjuda resande från ett antal muslimska länder från att komma in i USA.

Enligt utdrag från boken ska han då ha utbrustit ”Kan vi inte bara göra oss av med de jävla domarna? Det borde inte finnas några domare.”

Författaren talar också om om att ”alla normala” människor som tillbringar lite tid tillsammans med presidenten blir djupt besvärade av att bevittna hans beteende, som vittnar om att något inte står rätt till med hans mentala hälsa: ”Han stammar, han sluddrar, han uppträder förvirrat, han är lättirriterad, han har svårt att ta till sig information.”

Är det då någon i hela världen som blir chockad över dessa påståenden om USA:s president?

De som har bestämt sig för att Trump är en samhällsfarlig katastrof lär inte komma på andra tankar. De som ser påståenden om honom – anonyma eller inte – som en vänsterkonspiration lär inte heller bli mindre övertygade om just det.

Anonyma vittnen kan vara effektfullt främst i början av ett skede, innan tillräckligt många bestämt sig för att den personliga risken får stå tillbaka därför att något faktiskt är viktigare och större än de själva. Författaren, som fortfarande är anonym, skulle ha haft betydligt större effekt under eget namn. Vilket i sin tur antyder att det är någon som fortfarande arbetar i Vita huset.

Annons
Annons

Det har länge varit dags att välja sida under eget namn nu, för den som har något att säga.

Boken utgör därför trots allt också ett tidsdokument som visar att det som börjar med ett anonymt vittnesmål så småningom kan bekräftas av dem som står upp under eget namn när tillräckligt lång tid har gått – och när de blir tillräckligt många.

Det som nu tydligt pekar mot ett riksrättsåtal började ju med ett anonymt vittne, men följdes snabbt av ett antal höga tjänstemän som nu har förklarat sig villiga att vittna under ed om hur presidenten har missbrukat sitt ämbete och därmed utsatt landet för fara. Utredningen som förbereder ett riksrättsåtal är officiellt inledd och behöver inte längre några anonyma vittnen.

När ett presidentval närmar sig blir människor samtidigt alltmer nervösa, och börjar kalkylera kring vad som kan hända vid ett eventuellt maktskifte. För ett år sedan var det fortfarande möjligt att, likt den anonyme författaren, påstå att det är bättre att jobba på insidan och därmed göra landet en tjänst genom att försöka begränsa och övervaka en okontrollerad president. Så är det inte längre.

Samma sak gäller anonyma vittnesmål – det har länge varit dags att välja sida under eget namn nu, för den som har något att säga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons