Annons

Anställd dog under sex – ses som arbetsolycka

Mannen hade sex på jobbresan och dog. Händelsen klassas som arbetsolycka. Beslutet av en fransk domstol betyder att familjen får massivt skadestånd efter en långdragen rättsprocess.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Karin Malmhav Bild 1 av 1
Foto: Karin Malmhav Bild 1 av 1
Foto: Karin Malmhav

GENÈVE Fallet röner viss uppmärksamhet i franska och internationella medier då det torde vara det första i sitt slag i världen.

Den gifta familjefadern, kallad enbart Xavier X, var ingenjör vid franska tågspårsbolaget TSO. Han skickades 2013 på jobb till Loiret i nordvästra Frankrike. Sista kvällen hade han sex med vad som beskrivs som en ”total främling” på hennes hotellrum, enligt franska BFMTV. I samband med sexakten fick han en hjärtattack och dog.

Familjen inledde en rättsprocess mot företaget om att dödsfallet var kopplat till arbetet eftersom det skedde under jobbresan. Företaget insisterade dock att dödsfallet ”inträffade när han medvetet avbrutit sitt arbete för skäl som var enbart personliga och oberoende av hans arbetsuppgifter”.

Annons
Annons

Mannens död berodde inte på hans arbetsprestation ”utan på sexakten han hade med främlingen i den utomäktenskapliga affären”, argumenterade företaget. Dessutom dog mannen inte i det hotellrum som företaget reserverat åt honom, enligt arbetsgivaren.

Men domarna gav familjen rätt och har nu fastslagit att mannens död är en arbetsolycka – ”accident du travail”. Det är andra gången domen fastslås. Det hänvisas till en paragraf i arbetslagstiftningen som innebär att en anställd har skydd under den totala tiden som han befinner sig på affärsresa för ett företag. Domarna tillade att sexuell samvaro och samlag tillhör vardagligt liv, ”såsom att ta en dusch eller äta middag”.

Frankrike har en av världens tuffaste arbetslagstiftningar och landet är känt för sina starka fackföreningar.

Domen innebär att mannens familj nu får skadestånd både från staten och företaget. Det betyder att familjen varje månad får en ersättning som motsvarar 80 procent av mannens lön fram tills dess att han skulle ha gått i pension. Plus en pensionsersättning efter han skulle ha slutat arbeta.

Domen väntas överklagas till Frankrikes högsta domstol, Cour de Cassation.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons