Annons

Antalet mäklare minskar – ”strid att klara uppehället”

Tuffast är det för mäklare som är verksamma i storstadsområden, enligt Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen.
Tuffast är det för mäklare som är verksamma i storstadsområden, enligt Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen. Foto: Tomas Oneborg

En bostadsmarknad i gungning gör jobbet svårare för landets mäklare. Nu syns ett trendbrott: antalet registrerade mäklare har minskat – för första gången sedan 2014.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Skärpta amorteringskrav och ett stort utbud på nyproduktion är exempel på faktorer som har bidragit till en ökad oro på bostadsmarknaden de senaste två åren.

Tiderna när bostäder i princip sålde sig själva är över och det är en ny verklighet för landets mäklare. Trots det har antalet registrerade mäklare fortsatt att slå rekord på rekord – ända fram till nu.

Ny statistik från Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, visar på ett trendbrott. Den 30 juni i år fanns 7 188 registrerade mäklare i Sverige. Det är en minskning från samma datum förra året då antalet mäklare var 7 192. Åren dessförinnan, från 2014, har antalet mäklare ökat med i snitt 130 per år.

– Det är ett trendbrott. Det blir spännande att se vad som kommer hända under de kommande åren, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI.

Enligt Björn Wellhagen, vd på branschorganisationen Mäklarsamfundet, är det inte oväntat att avmattningen på bostadsmarknaden påverkar branschen.

– Vi har fått en mängd olika kreditrestriktioner som gör det svårare för framför allt unga hushåll att köpa fastigheter. Det är klart att det får effekt på antalet mäklare. Förändringen som sker är nog en anpassning till hur marknaden faktiskt ser ut, säger han.

Annons
Annons

Tuffast är det för mäklare som är verksamma i storstadsområden och arbetar med nyproducerade bostadsrätter, enligt Björn Wellhagen.

– Många mäklare har en strid på kniven för att klara sitt uppehälle medan det flyter på mer normalt för andra, säger han.

Även vad gäller antalet inkomna ansökningar om att bli registrerad fastighetsmäklare till FMI syns ett trendbrott om man tittar på perioden januari–juli varje år. Från att ha ökat år för år sedan 2015 så har antalet ansökningar minskat under 2019.

– Men det är fortfarande på en ganska hög nivå historiskt, säger Anders Astonsson på FMI.

När det kommer till antalet anmälningar mot fastighetsmäklare har det ökat varje år sedan 2014. Men även där syns ett trendbrott om man tittar på perioden januari–juni år för år.

Under årets sex första månader har det kommit in 293 anmälningar, enligt statistik från FMI. Det är färre än under samma period förra året.

Tidigare har lockpriser varit den vanligaste orsaken till anmälningar mot mäklare, men kategorin har halkat ner under 2018 och 2019.

– Det hänger ihop med hur bostadsmarknaden ser ut. Eftersom marknaden såg ut som den gjorde fram till mitten av 2017 skenade budgivningar ofta iväg och många tyckte att mäklaren lagt ut till ett alldeles för lågt pris. När marknaden sedan svalnade gick anmälningarna om lockpriser ner, säger Anders Antonsson på FMI.

När man tittar på antalet anmälningar mot mäklare tycker Mäklarsamfundets Björn Wellhagen att det är viktigt att sätta det i perspektiv.

– Man ska komma ihåg att det i fjol gjordes ungefär 164 000 bostadsaffärer. Det kom in 566 anmälningar under året som ledde till 150 åtgärder i någon form. Så det är en väldigt liten andel som är missnöjda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons