Annons

”Antisemitiska strömningar får näring av Trump”

Konspirationsteorier om judar och ett mer polariserat politiskt klimat. Världen söker svar på varför våld ännu en gång riktas mot en synagoga. Under tiden breder antisemitismen ut sig även i Sverige, även om fler studier krävs för att förstå omfattningen.

Under strecket
Publicerad

Sörjande i Pittsburgh.

Foto: APBild 1 av 1

Sörjande i Pittsburgh.

Foto: APBild 1 av 1
Sörjande i Pittsburgh.
Sörjande i Pittsburgh. Foto: AP

Efter attacken mot synagogan i amerikanska Pittsburgh, där elva människor fick sätta livet till och sex personer skadades, lyfts nu ännu en gång frågor om antisemitismens spridning och dess grogrunder.

För hur kunde det ske frågar sig världen, samtidigt som gärningsmannens uppsåt verkar kristallklart. Innan skottlossningen deklarerade han att "alla judar måste dö" och enligt Reuters fortsatte den 46-årige Robert Bowers att skandera antisemitiska slagord mellan skottsalvorna.

Inom extremhögern är myten om en judisk världskonspiration central.

Varifrån kommer hatet?

– Inom extremhögern är myten om en judisk världskonspiration central. Globalisering, migration, flyktingkriser, mångkulturalism, feminism, antirasism, HBTQ-rättigheter – allt som nazister och extremhögern vänder sig emot – anses orsakas av en judisk konspiration i syfte att försvaga västerländska stater för att sedan själva kunna ta kontroll. Olika varianter av de här idéerna sipprar nu in olika högernationalistiska partier, säger Henrik Bachner, idéhistoriker och författare med inriktning på studier av antisemitism.

Annons
Annons

Judehat är inget nytt påfund, utan snarare en månghundraårig företeelse som genom historien fått bränsle av olika kriser, konflikter och dessutom använts i politiska syften. Att det är just i USA, där alt-right-rörelsen – som präglas av antisemitism, vit maktideologi, islamofobi och högerpopulism – är stark, som det sker en dödlig attack mot en synagoga är inte överraskande för Henrik Bachner.

President Trumps retorik har ökat spänningarna mellan olika grupper.

– I USA har man sett en ökning av olika antisemitiska hatbrott. Och antisemitiskt anstrukna konspirationsteorier sprids av politiker på hög nivå. Kongressledamöter har till exempel hävdat att den migrantkaravanen som rör sig mot den amerikanska gränsen skulle vara finansierad av den amerikansk-ungerske finansmannen George Soros.

Willy Silberstein på Svenska kommittén mot antisemitism, är inte heller han förvånad, om än skakad, av attentatet i Pittsburgh.

– President Trumps retorik har ökat spänningarna mellan olika grupper. Och eftersom antisemitiska strömningar ligger latent så har de nu fått ytterligare näring av det politiska läget, säger han.

I en studie från den amerikansk-judiska organisationen ADL spreds cirka 4,2 miljoner antisemitiska engelskspråkiga inlägg på Twitter under ett år till och med januari 2018 från över tre miljoner olika konton.

– Mannen bakom skjutningarna i synagogan i Pittsburgh hade givit uttryck för det var judar som står bakom invandringen till USA. Det leder till hatbrott. Det är viktigt att politiker och andra tar antisemitismen på största allvar, säger Willy Silberstein.

Annons
Annons

Soros är ett geni. Han är ondskefull, men han är ett geni.

Antisemitiska tankefigurer sprids över världen. Steve Bannon var Vita husets chefsstrateg under Trumpadministrationen – innan han sparkades i augusti 2017 – men nu satsar han delar av sin förmögenhet i Europa. Allt för att stärka extremhögern inför Europaparlamentsvalet i maj 2019 med med opinionsundersökningar, riktad reklam och att förpackade budskap.

Bannon säger sig ha inspirerats av Soros liberala Open Society, när han nu försöker bygga upp sitt right wing-imperium – The movement.

– Soros är ett geni. Han är ondskefull, men han är ett geni, sa Steve Bannon till Daily Beast.

Enligt Henrik Bachner spelar hatet mot judarna fortsatt en avgörande roll för extremhögern, även om rasismen också riktas mot andra grupper.

– Antisemitism är ett bärande fundament i vit makt-rörelsen, säger han.

Också i Sverige har hot och hat mot judar ökat.

Expos årliga kartläggning av rasideologiska miljöer visar att under 2017 dokumenterades 3660 aktiviteter, såsom propagandaspridning och manifestationer, runt om i Sverige. En markant ökning jämfört med tidigare år. En viktig förklaring till utvecklingen är att nyrekryteringen till dessa grupper ökat, skriver Expo.

Men det saknas en större nationell studie av antisemitiska hatbrott i Sverige. Regeringen har gett BRÅ i uppdrag att genomföra en sådan och den ska vara klar till sommaren.

Samtidigt vittnar svenska judar om ökad oro efter exempelvis hatbrottsattacken i Göteborg i september 2017, då flera brandbomber kastades mot en ungdomsfest i synagogan. Och att Nordiska motståndsrörelsen f ta plats i under politikerveckan i Visby.

– Själv kände jag mig hotad i Almedalen för att jag är jude. Politikerna har vaknat, men det går långsamt. All diskriminering börjar med att vi delar in människor i olika grupper, säger Willy Silberstein.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons