Annons

Viktor Lundquist:Äntligen upprättelse för Magnitskij

ECHR fastslår att skulden för Sergej Magnitskijs död ligger hos den ryska staten.

Under strecket
Publicerad

Att ingen ställts till svars för Magnitskijs död är symtomatiskt för Putins regim.

Foto: Sergei Ilnitsky/TT

Att ingen ställts till svars för Magnitskijs död är symtomatiskt för Putins regim.

Foto: Sergei Ilnitsky/TT
Att ingen ställts till svars för Magnitskijs död är symtomatiskt för Putins regim.
Att ingen ställts till svars för Magnitskijs död är symtomatiskt för Putins regim. Foto: Sergei Ilnitsky/TT

I november är det tio år sedan Sergej Magnitskij dog i ryskt fänglse, till följd av misshandel och att han inte fick adekvat vård. I drygt tio år har Magnitskijs anhöriga kämpat för upprättelse, i tio år har den ryska staten vägrat ta ansvar för Magnitskijs öde.

I tisdags kom äntligen ett erkännande från en tung instans, som tydligt bekräftar och står bakom att skulden för Magnitskijs död ligger hos den ryska staten.

Det är European Court for Human Rights (ECHR) som enhälligt går ut med att det inte råder några tvivel om att Ryssland i fallet Magnitskij brutit flera centrala konventioner om mänskliga rättigheter, och därmed ska ställas till svars för Magnitskijs död.

Det gäller bland annat rätten till liv, rätten till frihet och rätten till fri och rättvis rättsprocess. Man uppmärksammar också att den vård som Magnitskij gavs i fängelset inte var tillräcklig, vilket i slutändan ledde till hans död.

Annons
Annons

Att ingen tidigare utkrävts ansvar för vad som hände Magnitskij säger egentligen allt om vilken typ av stat Ryssland är under Putins styre. Korrupta tjänstemän och människorättsbrottslingar skyddas, medan meningsmotståndare och visselblåsare riskerar att fängslas, och som i fallet Magnitskij, att dö.

Ryssland avkrävs nu därför att betala 34 000 euro till Magnitskijs anhöriga. Ingen summa kan ersätta Magnitskijs liv, eller kompensera för det lidande som hans anhöriga behövt utstå, men egentligen är det inte heller det som är det centrala i det här fallet.

Det viktigaste är att individer, organisationer och statsföreträdare som ägnar sig åt att kränka mänskliga rättigheter, bryta internationella konventioner, eller mörda för att skydda korruption och maktmissbruk, inte kan göra detta i det dolda, utan att det uppmärksammas.

ECHR:s beslut är därför inte minst ett viktigt symboliskt ställningstagande, då det bidrar till att både uppmärksamma den ryska statens, och president Putins, skuld i det hela, men också fortsätter att uppmärksamma fallet, och inte låta det falla i glömska.

Kampen för Magnitskijs upprättelse slutar inte här, men det är ett steg på vägen. Så länge ingen dömts eller på annat sätt utkrävts ansvar för det som hände för drygt tio år sedan är varje framgång värd att uppmärksamma och hylla.

Det absolut bästa sättet att hedra Magnitskijs minne, och visa för omvärlden att man inte accepterar denna typ av människorättsbrott, är att anta nationella Magnitskijlagar.

Det är hög tid att Sveriges regering tar detta steg, för Magnitskij, och alla andra människorättsbrottsoffer världen över.

VIKTOR LUNDQUIST är biträdande redaktör för Säkerhetsrådet och projektledare på tankesmedjan Frivärld.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons