Annons

Souldrottningen Aretha Franklin död – blev 76 år

Sångerskan Aretha Franklin har avlidit i Detroit på torsdagen. Det uppger souldrottningens publicist för nyhetsbyrån AP.

”Vi finner inte ord, vi har förlorat en matriark, klippan i vår familj.” skriver stjärnans familj i ett uttalande till AP.

Under strecket
Publicerad

Aretha Franklin.

Foto: Andy Kropa/AP

Aretha Franklin.

Foto: Andy Kropa/AP
Efter reklamen visas:
The Queen of Soul har gått bort

Souldrottningen Aretha Franklin avled efter en tids svår sjukdom uppger Franklins publicist för nyhetsbyrån AP.

Stjärnan, som fyllde 76 tidigare i år, kämpade mot cancer och befann sig vid dödfallet, runt klockan tio lokal tid, i sin hemstad Detroit tillsammans med sin familj.

Stjärnans familj vittnar om sorgen i ett uttalande som AP har delgivits:

”Under den här stunden, en av de mörkaste i våra liv, så kan vi inte hitta orden för den smärta vi nu känner i våra hjärtan. Vi har förlorat en matriark, klippan i vår familj. Den kärlek hon visade för sina barn, barnbarn och kusiner, visste inga gränser.”

Aretha Franklin.
Aretha Franklin. Foto: Andy Kropa/AP

Under veckan som gått har otaliga vänner till den legendariska sångaren besökt hennes sjukbädd för att ta farväl. Till dessa hör artisten Stevie Wonder, politikern Jesse Jackson samt före detta maken, och tillika skådespelaren, Glynn Turman.

Annons
Annons

Flera av Franklins kända fans har även under veckan hyllat och tackat stjärnan.

"Likt människor världen över, tänker Hillary och jag på Aretha Franklin i kväll och lyssnar på hennes musik som har varit en sådan viktig del av våra liv de senaste 50 åren", skrev den före detta amerikanska presidenten Bill Clinton i ett Twitterinlägg på måndagen.

Likaså Beyoncé har tidigare tackat musikikonen.

– Den här konserten är tillägnad Aretha Franklin. Vi älskar dig och tackar dig för den vackra musiken, sade Beyoncé när hon och maken Jay-Z nyligen uppträdde i Aretha Franklins hemstad Detroit.

Franklin föddes i Memphis, men växte upp i Detroit och präglades av gospelmusiken i sin pappas baptistkyrka. Hon släppte sin första skiva redan som fjortonåring år 1956 men fick sitt stora genombrott som r'n'b-artist med låten "I never loved a man (the way I love you)" 1967.

Sedan följde hittar som "Respect", "Think" och "I say a little prayer" och hon utnämndes snabbt till "Queen of soul".

Efter ett 1970-tal något i skymundan uppnådde hon legendstatus på allvar. Under sin långa karriär har Franklin gett ut ett 40-tal studioalbum och influerat otaliga efterföljare.

Få har kunnat mäta sig med Franklin som amerikansk kulturikon. Hon sjöng vid Martin Luther Kings begravning, uppträdde på Jimmy Carters, Bill Clintons och Barack Obamas presidentinstallationer och har tilldelats den amerikanska frihetsmedaljen av George W Bush.

1987 valdes hon in som första kvinna i Rock and roll hall of fame.

Franklins sista konsert blev vid Elton Johns årliga gala i kampen mot aids i november i fjol och samma månad släpptes albumet som blev hennes sista – "A brand new me", inspelad tillsammans med Royal Philharmonic Orchestra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons