Annons

AP-fonderna satsar 45 miljarder i skatteparadis

Via Caymanöarna har AP-fonderna placerat 45 miljarder.
Via Caymanöarna har AP-fonderna placerat 45 miljarder. Foto: AP

Miljard efter miljard i skatteparadis efter skatteparadis. Så ser det ut när AP-fonderna investerar. Bara via Caymanöarna har de fem myndigheterna placerat 45 miljarder. Finansmarknadsminister Per Bolund betonar att de måste följa lagen.

Under strecket
Publicerad

Caymanöarna, Jersey, Guernsey – gång på gång dyker klassiska skatteparadis upp i dokumenten över var AP-fonderna investerar svenskarnas pensionspengar.

I veckan placerade EU Caymanöarna på sin svarta lista över skatteparadis, efter att ha haft de soldränkta brittiska öarna i Karibien på sin grå lista sedan 2017.

Ändå placerar Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjätte AP-fonden via Caymanöarna och andra skatteparadis. Det vill säga alla utom Sjunde AP-fonden, den fond som finns i PPM-systemet. Totalt har AP-fonderna placerat 45 miljarder bara via Caymanöarna.

Första AP-fonden har till och med lagt sin egen, helägda, plattform för att investera i olika hedgefonder på Caymanöarna. Via plattformen har fonden investerat drygt 12 miljarder kronor. Totalt har fonden investerat 17 miljarder via Caymanöarna.

Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som har ansvaret för AP-fonderna, pekar på den nya lagen för AP-fonderna, som trädde i kraft den 1 januari 2019. Lagen tydliggör att pengarna bland annat ska förvaltas genom ansvarsfulla investeringar, påpekar Per Bolund.

Annons
Annons

Internationella riktlinjer och principer för beskattning av företag ryms inom ramen för arbetet med social hållbarhet, påpekar han.

”Första–Fjärde AP-fonderna är oberoende statliga myndigheter. Jag kan därför inte uttala mig specifikt om enskilda innehav, men jag förutsätter att fonderna ser över om liknande investeringar är i linje med lagen”, skriver Per Bolund i ett sms via sin pressekreterare.

Fonderna förklarar sina investeringar i skatteparadis med att det är praxis.

– Det har etablerats en branschpraxis. Jersey och Guernsey är standard i Europa, även om alltmer förskjuts till Luxemburg, England och Skottland, medan Cayman är praxis i USA, säger Tobias Fransson, ansvarig för strategi och hållbarhetsfrågor på Fjärde AP-fonden.

Att det blir enklare för internationella investerare att sätta sig in i juridiken om många riskkapitalfonder finns i samma land, till exempel på Caymanöarna, har även riskkapitalbolagen länge framfört som argument.

Men efter hård kritik började Wallenbergägda EQT att flytta sina fonder från Guernsey 2012. Numera finns investeringarna i Luxemburg. Och sedan 2014 placerar Altor sina fonder i Stockholm. Nordic Capital och IK har dock fortfarande sina fonder registrerade på skatteparadiset Jersey.

Varje år slussas nästan 40 procent av världens multinationella vinster till skatteparadis, enligt undersökningen Missing Profits som forskare i Kalifornien och Köpenhamn har gjort. Flytten minskar bolagsskatten med nästan 2 000 miljarder kronor per år, motsvarande 10 procent av den globala bolagsskatten eller dubbelt så mycket som Sveriges statsbudget.

Annons
Annons

Men den globala trenden är nu att både EU och OECD försöker blockera skatteparadisen, dock inte Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S). Och Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjätte AP-fonden fortsätter att investera i skatteparadisen.

– Det är inte så att vi gör investeringar i USA via Caymanöarna för att vi vill undvika beskattning. Som statlig myndighet och pensionsfond är vi till exempel inte skattskyldiga för aktieutdelningar och vinster i USA, säger Tobias Fransson på Fjärde AP-fonden.

Men sjätte AP-fondens kommunikationschef Ulf Lindqvist hänvisar till skatteskäl eftersom Sveriges dubbelbeskattningsavtal med USA inte täcker allt.

– Vi har haft att välja på att avstå från att investera i bolag i USA eller att göra det via en fond på Caymanöarna, säger han.

Ändå investerar AP-fonderna även i USA.

Skatteparadisen kritiseras dock inte bara för låg skatt, utan för bristande transparens.

– Medan skattefrågan kan bli en anseenderisk, är transparensfrågan mycket viktigare för oss. Vi vill ha full insyn i de investeringar vi gör och vi ser till att skriva in det i våra avtal när vi köper fondandelar, säger Peter Lundkvist, ägaransvarig på Tredje AP-fonden.

Ger ni inte legitimitet åt skatteparadisen genom att investera via dem?

– Jag kan förstå att det kan uppfattas så när du ställer frågan, men vi har aldrig någonsin resonerat i de termerna, säger Peter Lundkvist.

Sjätte AP-fondens kommunikationschef Ulf Lindqvist påpekar att avkastningen är avgörande.

– Vi mäts, inte minst av media, på avkastningen vi skapar, säger han.

På fredagen redovisade Fjärde AP-fonden ett rekordresultat för 2019 och Tredje AP-fonden visade sitt bästa resultat det här decenniet.

I en tidigare version av artikeln stod ett högre totalbelopp, men Tredje AP-fonden har sänkt sin siffra så totalbeloppet minskade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons